Transvetten
Transvetzuren zijn schadelijke vetten die niet in de natuur voorkomen. Het zijn van oorsprong onverzadigde vetten, die industrieel bewerkt zijn. Ze ontstaan door het verharden van onverzadigde plantaardige vetten. Door die vetten te verhitten, probeert men het smeltpunt van vet te verhogen en de houdbaarheid te vergroten.
Waarin zitten transvetten?
Transvetten zitten in producten als:
- Koekjes en cake
- Margarine en halvarine
- Snacks (chips, zoutjes, nz.)
- Snoep
- Pizza
- ...
Vroeger bevatten ook frituurolie en margarine veel transvetten, maar daaruit zijn ze nu helemaal verdwenen.
Gevolgen
Transvetten zijn nog gevaarlijker dan verzadigde vetten. Ze vergroten het gehalte aan schadelijke LDL-cholesterol en verlagen bovendien het gehalte aan schadelijke HDL-cholesterol. Ze werken zelfs nog sterker cholesterolverhogend dan verzadigde vetten. Op die manier verhogen ze het risico op hart- en vaatziekten. Transvetzuren hebben ook een negatieve invloed op de structuur van de vaatwanden, waardoor ze het risico op hart- en vaatziekten vergroten.
Tips om de inname van transvetten te beperken
- Eet zo vetarm mogelijk
- Probeer transvetten en verzadigde vetten zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigde vetten (bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie)
- Vervang vet vlees door mager vlees
- Beperk je consumptie van gefrituurde producten, snacks en andere producten die transvetten bevatten