Voor- en nadelen Sonja Bakker
Voordelen Sonja Bakker-dieet
Een van de voordelen van het dieet is dat je een weekmenu volgt. Je hoeft dus zelf niet iedere keer te bedenken wat je gaat eten en je hoeft niet te tellen hoeveel calorieën je maaltijden bevatten.
Af en toe mag je je eens een dag laten gaan en eten wat je wilt. Dit wordt de SAS-dag (Schijt-Aan-Sonja Dag) genoemd. Dit mag natuurlijk ook niet te vaak gebeuren, maar zorgt er wel voor dat het dieet gemakkelijker vol te houden is.
Het dieet is zowel geschikt voor mannen als voor vrouwen en ook voor kinderen. Voor kinderen zijn er natuurlijk wel andere menu’s van toepassing. Ook voor mannen en vrouwen worden er verschillende menu’s voorzien.
Het dieet is erg eenvoudig, je weet duidelijk wat je mag eten en wat niet. Je hoeft ook geen calorieën of punten te tellen. Doordat je gevarieerd eet is het dieet ook gemakkelijk vol te houden.
Nadelen Van het Sonja Bakker-dieet
Sonja Bakker raadt in haar boek vaak dure merkproducten aan, terwijl de goedkope varianten even goed hun werk doen.
Het dieet verstrekt weinig informatie over wat een gezond eet- en beweegpatroon nu eigenlijk inhoudt, waardoor de kans dat je na het dieet terug in je oude, slechte eetpatroon hervalt erg groot is.
Volgens verschillende experts is het dieet onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Het zou meer een samenraapsel zijn van andere diëten.
Sonja Bakker beperkt de calorie-inname drastisch. Doordat je slechts 800 à 1000 calorieën per dag consumeert, zul je snel afvallen, maar gezond is het niet. Na het dieet zul je snel last hebben van het zogenaamde jojo-effect. Je lichaam zal namelijk een schaarste aan voedingsstoffen ervaren en efficiënter omspringen met energie. Als je terug meer gaat eten, zal het de extra calorieën omzetten in lichaamsvet, waardoor je snel weer dikker wordt.