Kritiek Sonja Bakker

Het Sonja Bakker-dieet kreeg al heel wat kritiek te verwerken, zowel van diëtisten als van het Nederlandse voedingscentrum.

Slechte samenstelling van het dieet

Het dieet is een samenraapsel van andere diëten. Bepaalde voedingswaren, zoals brood, komen er bijna niet in voor, terwijl brood juist een uitstekende bron van vezels kan zijn.

Niet wetenschappelijk onderbouwd

Een van de punten van kritiek op Sonja Bakker is dat ze geen diëtiste is. Zelf noemt ze zich ‘gewichtsconsulente’. Haar dieet zou dan ook geen wetenschappelijke basis kennen. Sonja Bakker schroeft in haar dieet enkel het aantal calorieën terug. Zo zul je wel gewicht verliezen, maar gezond is het niet. In het boek staan allerlei beweringen die niet wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Zo bijvoorbeeld dat witte wijn cellulitis veroorzaakt of dat koffie vocht aan het lichaam onttrekt.

Korte termijn

Het dieet zou onvoldoende raad geven over hoe je gezond moet eten en bewegen op de lange termijn, als het dieet gedaan is. De tips die erin staan houden het bij ‘voldoende bewegen’ en ‘drie hoofdmaaltijden per dag’, wat erg vaag is. Je zult op korte tijd dus veel afvallen, maar als je niet zelf meer informatie zoekt om je gewicht op peil te houden op lange termijn, zullen de kilo’s er snel weer bijkomen.

Te weinig calorieën

Het Sonja Bakker-dieet wordt ook een crashdieet genoemd. Tijdens het dieet consumeer je ongeveer 1000 calorieën per dag. Nadat je je lichaam wekenlang hebt ‘uitgehongerd’ gaat het als je terug gewoon gaat eten, de extra voedingsstoffen opslaan als lichaamsvet om er in tijden van nood beroep op te doen. Na afloop van het dieet zul je dus snel weer dikker worden.

Te duur

Sonja Bakker raadt in haar boek allerlei merkproducten aan, die erg duur zijn. Ze wordt gesponsord door enkele producenten uit de voedingsindustrie. De goedkopere varianten zijn even goed.

Geen aandacht voor lichaamsbeweging

Het Sonja Bakker-dieet gaat bijna volledig voorbij aan lichaamsbeweging, terwijl dat voor veel mensen de sleutel is tot afvallen.