Is het Sonja Bakker-dieet gezond?

Het Sonja Bakker-dieet lijkt op het eerste gezicht een gezond dieet, maar dat is niet helemaal waar. Het klopt dat alle elementen van de voedselpiramide of de ‘Schijf van Vijf’ in het dieet aanwezig zijn, maar toch bevat het dieet te weinig voedingsstoffen. Veel menu’s bevatten te weinig zuivel of fruit.

Doordat het dieet te weinig voedingsstoffen bevat, kan je je moe en futloos gaan voelen. Je prestaties kunnen eronder te lijden hebben. Het dieet is niet aan te raden voor mensen die sporten. En dat terwijl bij een gezonde levensstijl ook de nodige beweging zou moeten horen. Sonja Bakker heeft het in haar boeken trouwens ook nooit over diëten.

Als je het Sonja Bakker-dieet volgt, val je in de eerste weken enorm veel af, terwijl gewichtsverlies beter geleidelijk aan zou gaan.

Het dieet is een zogenaamd crashdieet . Dat betekent dat je na afloop van het dieet, wanneer je terug een normaal eetpatroon aanneemt, gemakkelijk dikker zult worden. Je lichaam heeft het immers lange tijd met een noodrantsoen moeten stellen en zal alle ‘extra voedingsstoffen’ die het nu krijgt opslaan als vetreserves, zodat het die kan aanspreken in tijden van nood.