Sonja Bakker-dieet

Sonja Bakker is de naam van een Nederlandse gewichtsconsulente die een eigen dieetmethode ontwikkelde die vooral in Nederland enorm populair werd. Haar dieet volgen wordt ook wel ‘Sonjabakkeren’ genoemd. Haar eerste boek heette ‘Bereik je ideale gewicht’. Later volgde nog ‘Bereik en behoud je ideale gewicht’, samen met nog een resem andere boeken.

Het Sonja Bakker-dieet draait erom het dagelijkse aantal calorieën dat je naar binnen werkt te beperken. Zo wordt de dagelijkse calorie-inname zo laag mogelijk gehouden. Minder eten om gewicht te verliezen, op dat principe is het dieet gebaseerd. In de boeken vind je menuvoorschriften die je een aantal weken lang strikt moet volgen. Het voedsel dat je mag consumeren is erg afwisselend, alleen mag je er slechts beperkte hoeveelheden van eten.

Als je na het Sonja Bakker-dieet terug in je oude dieetgewoonten hervalt, is de kans groot dat je snel dikker wordt. Alleen als je ook na het dieet op je eetgewoonten blijft letten zul je op gewicht blijven. De kritiek van het Nederlandse Voedselcentrum luidt dat Sonja Bakker onvoldoende mogelijkheden biedt om ook op lange termijn een gezond eetpatroon te ontwikkelen.