Sonja Bakker-dieet: hoe werkt het?

Het Sonja Bakker-dieet berust op het principe dat wie minder calorieën consumeert zal afvallen. Je mag erg veel voedingsmiddelen blijven eten, zolang de voedselinname maar beperkt wordt. In het eerste boek van Sonja Bakker, ‘Bereik je ideale gewicht’ staan weekmenu’s voor mannen en vrouwen.

Negen weekmenu’s van Sonja Bakker

In het boek staan negen weekmenu’s voor mannen en vrouwen met recepten en tips. Er staan ook boodschappenlijstjes in het boek. De menu’s bevatten alle ingrediënten uit de voedselpiramide of de Schijf van Vijf, alleen wordt het aantal calorieën sterk beperkt. Volgens Sonja Bakker zou het dieet je dus wel van alle nodige voedingsmiddelen voorzien.

Aantal calorieën beperken

Als je het dieet volgt, zou je 800 à 1000 calorieën per dag eten, wat niet veel is. Het risico is groot dat je na het dieet last krijgt van het zogenaamde jojo-effect. Doordat je je lichaam ‘uithongert’ gaat het alle extra’s daarna opslaan als lichaamsvet, zodat het er in tijden van nood een beroep op kan doen.

SAS-dag

Een speciale dag in het dieet is de SAS-dag, de ‘Schijt Aan Sonja’-Dag. Op die dag mag je meer eten dan normaal en lichtjes afwijken van het voorgeschreven dieet. Minstens een dag per week mag een SAS-dag zijn. Op die manier is het dieet gemakkelijker vol te houden. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je meteen een halve taart opeet, ook op de SAS-dag moet je nog steeds een beetje opletten.

Na het Sonja Bakker-dieet

Sonja Bakker biedt de volgers van het dieet ook vier weekmenu’s om na het dieet het gewicht te behouden.