Verwijderen van de wijsheidstanden: operatie
Meestal wordt enkel de streek rond de wijsheidstand die verwijderd moet worden verdoofd. Zeer angstige personen kunnen wel bijkomende kalmerende middelen toegediend krijgen. Wanneer de wijsheidstanden aan beide kanten worden getrokken, kan een algemene verdoving gevraagd worden. Dergelijke ingrepen vinden meestal plaats in het ziekenhuis. Uiteraard is de verdovingswijze een beslissing die vooraf besproken wordt met de tandarts (en/of eventueel de anesthesist).
De operatie
Voorafgaand aan de operatie zal steeds een radiografie genomen worden om allerlei details te onthullen. Dan pas kan de chirurg bepalen welke techniek hij zal hanteren. Deze is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kromming van de wortels, de nabijheid van de zenuwen, enz.Indien de wijsheidstand normaal doorgekomen is, kan deze worden verwijderd met een normale extractietang. Wanneer de kies echter volledig ingesloten is, wordt het tandvlees eerst met een boor opengesteld. Als de hij dan nog niet tevoorschijn komt, kan het zijn dat men ook wat kaakbeen moeten verwijderen. Meestal wordt de wijsheidstand in één stuk verwijderd, maar afhankelijk van de ligging kan het ook zijn dat de chirurg deze eerst in verschillende fragmenten moet splitsen.
De wonde wordt dichtgemaakt met hechtmateriaal dat achteraf vanzelf oplost. De tandarts zal eveneens een steriel kompres plaatsen over het tandvlees, waar je zo veel mogelijk op moet bijten. Dit om bloedingen te voorkomen. De ingreep duurt, afhankelijk van de aard, gewoonlijk tussen een halfuur en een uur.