Herstel na trekken van de wijsheidstanden

De dagen na het verwijderen van de wijsheidstanden zijn op zijn minst lastig te noemen. Pijn, gezwollen en/of verkleurde kaken, moeilijkheden met eten, enz. zullen ervoor zorgen dat het beter is even weg te blijven van het werk of de school.

Honger?

Zolang de verdoving niet helemaal uitgewerkt is, is het afgeraden te drinken of te eten. Naast de kans dat je op je lippen bijt zonder het te voelen, zal je ook een beperking van de mondopening ondervinden. Pas na enkele dagen zal de bewegingsmogelijkheid van de mond weer normaal zijn. Indien de honger overheerst, eet je best iets waarbij je niet te veel moet bijten (bv. yoghurt). Wanneer de verdoving is uitgewerkt, mag je eten en drinken zoveel je wil, maar bij voorkeur enkel koud voedsel en koude dranken. Ook roken wordt beter wat uitgesteld tot enkele dagen na de operatie, want dit zorgt voor een vertraagde wondgenezing.

Bloedingen zijn normaal

Geen reden tot paniek als er bloedingen optreden enkele uren na de operatie. Deze zijn perfect normaal. Tijdens het genezingsproces zal zich in de wonde een bloedklonter vormen, die op termijn de bloedingen zal laten afnemen. Dit proces wordt bevorderd door zo veel mogelijk te bijten op het kompres. Het is hierbij belangrijk de mond niet te vaak te spoelen en niet te zuigen op de wonde, want dit breekt de bloedklonter af. Indien de nabloeding na enkele dagen blijft aanhouden, contacteer je best de tandarts. De kans is ook groot dat de wang wat zwelt. In dat geval hou je er best wat ijs tegen. De zwellingen kunnen eerst toenemen, maar zullen normalerwijze na 72u beginnen afnemen.

Geen paniek

Verder zijn er nog een aantal ongemakken die zich kunnen voordoen. De dag na de operatie is er een grote kans op lichte koorts. Hierbij is het vooral belangrijk veel te drinken en te rusten. Door de vrijgekomen ruimte zullen de buurtanden zich herschikken, wat tot een oncomfortabel gevoel in de mond kan leiden. Het kan ook zijn dat de onderlip aan de kant van de getrokken wijsheidstand vreemd aanvoelt. Dit is eveneens perfect normaal en verdwijnt bijna steeds vrij snel.