Waarom worden wijsheidstanden verwijderd?
Bij een groot deel van de jongeren groeien de wijsheidstanden mooi en probleemloos door. Wanneer dit niet het geval is, betekent dit niet dat de tandarts zonder meer zal overgaan tot het verwijderen ervan. Het blijft immers een lastige ingreep. De meeste problemen kunnen ook opgelost worden met antibiotica, maar op lange termijn zal dit vaak niet de beste oplossing zijn. Als de wijsheidstanden verwijderd moeten worden, gebeurt dit best op vroege leeftijd. Het is namelijk zo dat bij de ontwikkeling van de verstandskiezen, de wortels langer worden. En hoe langer ze zijn, hoe lastiger de ingreep.
Een handvol mogelijke oorzaken
Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van problemen met en door de wijsheidstanden of verstandskiezen.
Ten eerste zijn ze moeilijk te schoon te houden. Doordat ze zich zo ver achterin de mond bevinden kan de tandenborstel er soms moeilijk rond geraken. Voedselrestjes brengen bacteriën mee en zorgen ervoor dat infecties sneller losbreken. Hierbij is het belangrijk te beseffen dat een ontsteking aan één tand kan leiden tot infecties in de hele mond. De rondomliggende kiezen hebben dan een grote kans op beschadiging.
Dit hygiëneprobleem wordt nog gevaarlijker wanneer de wijsheidstanden door gebrek aan plaats niet geheel of scheef doorbreken. Er hangt dan een stukje tandvlees los bovenop de tand, wat zorgt voor bijkomende pijn bij het kauwen. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. De ontsteking zal zich verder verspreiden in de mond en antibiotica zijn onvoldoende krachtig om dit probleem permanent tegen te gaan. In dit geval opteert de tandarts voor een verwijdering van de wijsheidstanden.
In het ergste geval vormt er zich een cyste. Dit gebeurt wanneer de wijsheidstand volledig ingesloten is en het weefsel er rond zich vult met vocht. Indien de cyste groeit, kan dit resulteren in blijvende schade aan de buurtanden, kaakbeen en zenuwen. Een laattijdige aanpak hiervan leidt tot een chirurgische ingreep. Er vroeg bij zijn is dus de boodschap!
Waarom ze dan laten staan?
Veel mensen gaan er inderdaad van uit dat de wijsheidstanden beter preventief verwijderd worden. Dit enerzijds doordat de kans op complicaties reëel is, maar anderzijds omdat ze zouden kunnen zorgen voor het scheefgroeien van de onderste tanden. Hoewel dit laatste wetenschappelijk weerlegd is, blijft de discussie over het al dan niet preventief verwijderen bestaan en verschillen tandartsen van land tot land van mening.