Verwijderen van de wijsheidstanden

De wijsheidstanden (of verstandskiezen) zijn de laatst doorkomende tanden helemaal achterin onze mond. De meeste jongeren krijgen ze pas na de puberteit, tussen 17 en 21 jaar. Vandaar ook de weinig wetenschappelijke benaming: met de leeftijd komt het verstand. In het medisch jargon noemt men deze achterste kiezen de derde molaren (M3).

Waarom soms problematisch?

Verschillende redenen kunnen aan de basis liggen van klachten. Soms is er te weinig plaats in de mond om de wijsheidstanden helemaal en op een normale manier te laten doorgroeien. Het is dan mogelijk dat ze gaan scheefgroeien of er slechts voor een stuk doorkomen. In dat geval zijn ze sneller vatbaar voor infecties en vormen ze een gevaar voor de hele mond. Het is dan aangeraden zo snel mogelijk de tandarts te bezoeken en ze eventueel te laten verwijderen.

Het verwijderen van wijsheidstanden

Doorgekomen wijsheidstanden moeten niet sowieso leiden tot problemen. Toch zal de tandarts vaak aanraden ze te laten verwijderen. Ze kunnen er immers voor zorgen dat de rest van het gebit scheef komt te staan.

In tegenstelling tot vroeger worden wijsheidstanden ook soms om preventieve redenen verwijderd. Dit zou ideaal zijn op 16-jarige leeftijd, wanneer ze de tijd nog niet gehad hebben om zich definitief te nestelen in het gebit. In andere gevallen wacht de tandarts liever tot de wijsheidstanden helemaal doorgegroeid zijn. Dan pas kan hij zeggen in welke mate ze een obstakel vormen voor de ontwikkeling van het gebit. Het verwijderen van wijsheidstanden gaat gepaard met veel last, maar het is nog steeds minder pijnlijk dan een operatie.

Een last voor iedereen?

Helemaal niet! Ze breken bij ongeveer de helft van de jongeren niet eens helemaal door. Indien dat wel het geval is, betekent dit ook niet dat je er sowieso mee naar de tandarts moet. Vaak beseffen jongeren pas een hele tijd later dat er een tand bijgekomen is. Dit gaat natuurlijk meestal gepaard met tandpijn. Het is wel belangrijk te beseffen dat de kans op complicaties reƫel is en dat je er in dat geval tijdig bij bent.