Verschil groene thee en witte thee

Groene thee is thee die een minimale fermentatie heeft ondergaan, terwijl gewone zwarte thee volledig gefermenteerd is. Maar wat is dan precies witte thee?

Witte thee komt, net als andere theesoorten, van de theeplant Camellia sinensis. Maar om witte thee te maken worden de blaadjes geplukt en geoogst voor ze zich kunnen openen, dat wil zeggen binnen 48 uur. Op de knoppen zitten dan nog fijne, witte haartjes, vandaar de naam witte thee. Witte thee komt minder voor dan groene thee en is daardoor duurder.

Witte thee lijkt dus op groene thee, in die zin dat het slechts weinig bewerkt is en niet gefermenteerd. Maar er is een groot verschil in de smaak: de meeste groene theeën hebben een beetje een grasachtige smaak, en witte thee heeft dat niet. De smaak kun je best omschrijven als licht en zoet. Ook witte thee maak je best met water dat niet volledig kookt.

In witte thee zit minder cafeïne dan in groene thee. In een kopje witte thee zit 15 mg. cafeïne, in een kopje groene 20 en in een kopje zwarte 40. Sommige studies beweren ook dat witte thee meer kankerbestrijdende antioxidanten bevat.

Witte thee wordt vooral geproduceerd in China en Japan, maar ook wel in de Indische regio Darjeeling.

Lees meer over: cafeïne , groene thee , thee , witte thee , zwarte thee