Groene thee: voordelen voor de gezondheid

Groene thee werd al tientallen positieve effecten voor de gezondheid toebedeeld, maar wat klopt hier nu eigenlijk van? Groene thee is ongetwijfeld gezond, maar de meeste effecten die het zou hebben op de gezondheid moeten verder onderzocht worden.

Kanker

Over de effecten van groene thee op kanker blijven de meningen verdeeld. De studies die op dat vlak al gebeurd zijn, geven tegenstrijdige resultaten. Het catechine-extract (een antioxidant) in groene thee zou volgens bepaalde onderzoeken kunnen helpen om kanker te voorkomen en zelfs kankerbestrijdende eigenschappen hebben.

Gewichtsverlies

Volgens sommige studies zou het drinken van groene thee of het nemen van groene thee-capsules het metabolisme verhogen en vet helpen verbranden. Maar ook hier verschillende de resultaten van studie tot studie. Verder onderzoek is dus noodzakelijk.

Artritis

Groene thee zou positieve effecten hebben op artritispatiënten doordat het ontstekingen remt en de afbraak van het kraakbeen afremt. Maar verder onderzoek is absoluut nodig.

Hart- en vaataandoeningen

Regelmatig groene thee drinken zou het risico pop hartaanvallen en atherosclerose verminderen. Toch is ook hierbij verder onderzoek nodig.

Verkoudheid en griep

Groene thee zou verschillende verkoudheid- en griepsymptomen kunnen voorkomen. Maar ook hiervoor is verder onderzoek nodig.

Menopauze

Groene thee zou volgens bepaalde studies sommige symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en slaapstoornissen, voorkomen.

Alertheid

Groene thee bevat cafeïne en kan daardoor je gevoel van alertheid een beetje aanscherpen.

Hoge cholesterol

Uit studies blijkt dat groene thee mogelijk een positief effect kan hebben op de cholesterolspiegel. Verder onderzoek is hierbij noodzakelijk.

Astma

Uit onderzoeken is gebleken dat cafeïne de luchtstroom naar de longen kan stimuleren, maar er is meer onderzoek nodig om te weten te komen in hoeverre dat een positieve invloed kan hebben op astma.

Angst en stress

Het drinken van groene thee zou helpen om gevoelens van angst en stress te onderdrukken. Ook deze zogenaamde positieve effecten moeten verder onderzocht worden.

Diabetes

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat groene thee en polyfenolen een therapeutisch effect hebben bij de preventie en behandeling van diabetes. Verder onderzoek is noodzakelijk.