Vermoeidheid

Het is logisch dat je moe wordt wanneer je je inspant. Maar vermoeidheid kan ook een probleem zijn. Zo ervaren behoorlijk wat mensen een voortdurende vermoeidheid, die niet over gaat, zelfs niet wanneer zij genoeg rusten. Dit gaat dan gepaard met een gevoel van lusteloosheid en gebrek aan energie. Vermoeidheid is vaak een symptoom van een onderliggende medische aandoening. Maar soms is de chronische vermoeidheid zelf de aandoening. Hieronder lees je meer de over de symptomen en oorzaken van vermoeidheid.

Wat zijn de symptomen van vermoeidheid?

Men maakt een onderscheid tussen fysieke en mentale vermoeidheid, hoewel beide meestal samen voorkomen. Wanneer je fysiek vermoeid bent, vergen normale handelingen meer inspanning dan anders. Zo voelt een gewone boodschappentas plots loodzwaar aan, en geraak je met moeite de trap op. Mentale vermoeidheid uit zich in concentratieproblemen en een algemeen gevoel van lusteloosheid.

Naast de vermoeidheid en slaperigheid zelf, zijn er tal van symptomen die duiden op chronische vermoeidheid. De patiënt heeft pijnlijke spieren, hoofdpijn, trage reflexen, een slechte oog-hand-coördinatie en ziet soms wazig. Ook kan er verlies van eetlust optreden, en kan het afweersysteem van de patiënt verzwakt zijn. Bij de mentale symptomen rekenen we humeurigheid, duizeligheid, verminderd probleemoplossend vermogen en inzicht en problemen met het korte termijngeheugen. Patiënten hebben verder moeite met concentratie en slagen er niet in zich te motiveren. Ze kunnen ook hallucineren.

Wat zijn de oorzaken van vermoeidheid?

Levenswijze

Hier gaat het vooral om ongezonde gewoonten en slaaptekort. Bij ongezonde gewoonten moet je vooral denken aan alcohol en andere verdovende middelen. Alcohol verstoort de slaappatronen en vertraagt de werking van het zenuwstelsel. Andere middelen, zoals cafeïne en nicotine, kunnen slapeloosheid veroorzaken.

Bij vele mensen is de vermoeidheid te wijten aan een slaaptekort. Volwassenen hebben gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig. Ook te veel slapen (meer dan 11 uur per nacht), kan leiden tot slaperigheid overdag.

Naast deze oorzaken kan vermoeidheid ook uitgelokt worden door een veeleisende werkomgeving. Hierbij denken we aan overwerk, werk in shiften of onregelmatige uren of een burnout. Ook kunnen je voedingsgewoonten aan de basis liggen van de vermoeidheid. Een gezonde, evenwichtige voeding garandeert een normale energietoevoer. Pas op met energiedrankjes en krachtvoeding: zij werken slechts tijdelijk en verergeren daarna de vermoeidheid...

Medische problemen

Vermoeidheid kan ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals bijvoorbeeld hepatitis, bloedarmoede, tubercolose, coeliakie of een traag werkende schildklier. Ook ernstigere aandoeningen zoals HIV-besmetting, Parkinson en kanker kunnen vermoeidheid veroorzaken.

Lees meer over: levenswijze , lusteloosheid , moe , slapen , vermoeidheid