Extreme vermoeidheid

Vermoeidheid op zich is een probleem van vele mensen, dat vaak te wijten is aan factoren die te maken hebben met hun levenswijze, zoals slaaptekort en werkomstandigheden. Maar wat is er aan de hand wanneer die vermoeidheid niet overgaat, zelfs wanneer je genoeg rust? Sommige mensen hebben last van een extreme vermoeidheid. Zij slagen er niet in te recupereren, zijn altijd slaperig en ervaren een algemeen gevoel van lusteloosheid en gebrek aan motivatie. Hieronder lees je meer over de symptomen en oorzaken van extreme vermoeidheid.

Wat zijn de symptomen van extreme vermoeidheid?

Mensen met extreme vermoeidheid hebben vaak last van hoofdpijn, die licht maar ook hevig kan zijn. Of je last krijgt van hoofdpijn, hangt af van de manier waarop je lichaam met vermoeidheid omgaat. Dit verschilt van persoon tot persoon. Verder voelen patiënten zich zwak. Ze zijn constant uitgeput en kampen met een gebrek aan energie. Bij extreme vermoeidheid kan je hartslag ook gevoelig stijgen. Je kan ook last krijgen van duizeligheid. Bij chronisch vermoeide mensen vertraagt de zuurstoftoevoer naar de hersenen, waardoor duizelingen optreden. Tot slot kunnen patiënten die lijden aan extreme vermoeidheid verward en onoplettend zijn.

Wat zijn de oorzaken van extreme vermoeidheid?

1. Onderliggende ziekten

Extreme vermoeidheid kan veroorzaakt worden door tal van factoren, hier vermelden we er enkele. Vaak ligt een medische aandoening aan de oorzaak. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om bloedarmoede (of anemie), diabetes of schildklierproblemen.

De schildklier produceert hormonen die verantwoordelijk zijn voor het energiebeheer van je lichaam. Wanneer de schildklier te weinig hormonen aanmaakt, kan er chronische vermoeidheid optreden. Ook ziektes zoals een langdurige griep of chronisch obstructieve longziekte kunnen het lichaam uitputten. Problemen met je stofwisseling kunnen gelijkaardige gevolgen hebben. Extreme vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door de ziekte van Lyme, via een tekenbeet. Andere ziektes die de patiënt uitputten, zijn fibromyalgie (dit gaat gepaard met hevige pijn) en hemochromatose, waarbij zich ijzer in de lever opstapelt.

2. Psychologische problemen

Extreme vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door psychologische problemen, zoals een depressie. Patiënten zijn lusteloos, passief, pessimistisch en niet gemotiveerd. Een depressie kan voortkomen uit ingrijpende gebeurtenissen in je leven, zoals het verlies van een dierbare, maar soms kan de oorzaak van deze mentale stoornis ook onbekend blijven.