Symptomen van likdoorn

Een likdoorn of clavus is een pijnlijke verdikking van eelt op een lichaamsdeel, meestal op de voet. Een harde likdoorn is meestal ringvormig met een klein, diep, hard centrum in de vorm van een kegeltje, dat gevormd wordt doordat er druk op de eeltplek wordt uitgeoefend. Daardoor wordt een deel van de eelt naar binnen gedrukt. Het harde centrum van de likdoorn, de zogenaamde hoornpunt, kan een grootte hebben van meer dan 5 mm. Doordat de eeltkern met de punt in de huid gericht zit en extra druk uitoefent op de zenuwuiteinden, zal de patiƫnt pijn ervaren.

Likdoorns komen meestal voor op de voetzolen, de toppen van de tenen of de teenkootjes. Wanneer de tenen afwijken of door het dragen van knellende schoenen tegen elkaar gedrukt worden, kunnen likdoorns ook ontstaan aan de zijkant van de tenen.

Een eksteroog of weke likdoorn is een likdoorn tussen de tenen. Deze heeft een zachte en witachtige ringvormige kern. De huid die die kern omringt is erg dun. De pijnlijke eeltkern ontstaat doordat de huid tussen de twee uitsteeksels van de vergroeide botjes in de tenen voortdurend gekneed wordt.

Lees meer over: clavus , eelt , huid , likdoorn , tenen , voet , voetzolen