Likdoorn
Een likdoorn of clavus is een pijnlijke verdikking van eelt op een lichaamsdeel, meestal op de voet. Het verschil met eelt is dat likdoorns naar binnen groeien en dus pijnlijker zijn.
Symptomen likdoorn
Er bestaan twee soorten likdoorns: gewone of harde likdoorns en weke likdoorns of eksterogen. Een harde likdoor is een ringvormig met een harde, kegelvormige kern die naar binnen groeit en zo pijn veroorzaakt. Een eksteroog of weke likdoorn komt vooral voor tussen de tenen en heeft een zachte, witachtige kern die omringd wordt door een dunne huid.
Oorzaken likdoorn
Likdoorns zijn het gevolg van plaatselijke druk of wrijvingen. Daardoor kan de eelt naar binnen geduwd worden. Weke likdoorns of eksterogen ontstaan door dat de huid tussen twee uitsteeksels van vergroeide botjes in de tenen voortdurend gekneed wordt. De druk of wrijvingen kunnen te wijten zijn aan je schoeisel, afwijkingen van voeten of tenen of nog andere factoren.
Behandeling likdoorn
Om likdoorns te verwijderen, kun je een salicylzuurhoudende zalf of tinctuur gebruiken en de likdoorn vervolgens afschaven met een mesje. Natuurlijk moet ook de oorzaak aangepakt worden, anders zul je nog meer likdoorns krijgen.
Voorkomen likdoorn
Likdoorns kun je voorkomen door wrijving zo veel mogelijk te vermijden. Draag bijvoorbeeld ruime schoenen die gemaakt zijn van soepel materiaal. Regelmatig van schoenen verwisselen helpt ook. Zorg ervoor dat je tenen voldoende ruimte hebben.