Symptomen van eelt

Eelt is een hoornachtige verdikking van de opperhuid. Het is hard, droog en dik en kan er grijs of gelig uitzien. Het kan ook minder gevoelig zijn dan de huid die het omringt, dat voel je wanneer je het aanraakt. Het kan een beetje hobbelig aanvoelen. Eelt komt meestal voor op de voeten, maar kan ook op de handen voorkomen. Dat is vaak het geval bij mensen die veel met hun handen werken, bijvoorbeeld roeiers, bouwvakkers, auto- en fietsherstellers, enz.

Eelt is doorgaans niet pijnlijk, maar kan wel pijnlijk worden als je je schoenen aantrekt, vooral schoenen met hoge hakken of dunne zolen. Door de verdikking kan het moeilijk worden je schoenen aan te trekken. Eelt is ongevaarlijk, maar veel mensen vinden wel dat het er lelijk uitziet. Eelt ontwikkelt zich meestal op de bal van de voet (dat gedeelte van de voet waar de tenen overgaan in de rest).

Likdoorns zijn een vorm van eelt. Eigenlijk zijn likdoorns verdikkingen van eelt, waarbij er een deel van de eelt naar binnen gedrukt wordt, wat erg pijnlijk kan zijn. Ze zijn rond en gelig van kleur. Een weke likdoorn of eksteroog is een likdoorn met een zachte kern, die zich meestal tussen de tenen bevindt.

Soms kan eelt kloven en barsten vertonen. Deze komen vaak voor aan de hiel en zijn erg pijnlijk. Ze kunnen gaan bloeden en ontsteken. Dat komt doordat eelt erg droog is. Om eeltkloven te voorkomen, kun je ze dagelijks insmeren met zalf.

Lees meer over: eelt , hand , huid , opperhuid , schoenen , voet