Behandeling eelt

Eelt, een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, kun je zelf verwijderen met een speciale eeltrasp of - vijl of een puimsteen. Daarmee kan je de dode huid verwijderen. Als je eerst een voetbad neemt, wordt de eelt zacht en kun je hem gemakkelijk verwijderen. Zorg ervoor dat je ook niet te veel eelt weghaalt. Dat is schadelijk en zal meer aangroei veroorzaken.

Er zijn ook pleisters op de markt die eelt kunnen verwijderen of verdunnen. Zo’n pleister moet je een aantal dagen laten zitten. Als je de pleister verwijderd hebt, is het aan te raden een voetscrub te gebruiken om de laatste restjes eelt te verwijderen.

Om eeltkloven te voorkomen, kun je je voeten best iedere dag insmeren met een verzorgende crème of zalf. Je kunt het ook door een voetverzorger of pedicure laten doen. Als de kloven vochtig zijn, moet je er zeker op letten dat ze niet gaan ontsteken. Neem contact op met je huisarts.

Likdoorns kun je verwijderen door ze los te weken met salicylzuurhoudende zalf of tinctuur. Als een likdoorn erg pijnlijk is, kan de dermatoloog of podotherapeut de centrale hoornpunt verwijderen met een mesje.

Lees meer over: eelt , huid , pleister , zalf