Eelt
Eelt is een hoornachtige verdikking van de opperhuid die ontstaat als reactie op overmatige druk en wrijving.
Symptomen eelt
Eelt is een hoornachtige verdikking van de opperhuid, die hard en droog is en een grijze of gele kleur heeft. Eelt komt meestal voor op de voeten, maar kan ook op de handen voorkomen. Eelt ontwikkelt zich vaak op de bal van de voet. Het is ongevaarlijk en doet doorgaans geen pijn. Likdoorns zijn een vorm van eelt waarbij er een harde kern van eelt in de huid gedrukt wordt. Een likdoorn met een zachte kern is een weke likdoorn of een eksteroog. Die komen meestal voor tussen de tenen. In eelt kunnen ook zogenaamde eeltkloven ontstaan. Die kunnen bloeden en ontsteken.
Oorzaak eelt
Eeltvorming is een natuurlijke reactie van de huid op overmatige druk en wrijving. Mogelijke oorzaken zijn onaangepast schoeisel, een afwijking van de voet of de tenen, herhaalde druk door het sporten, enz.
Behandeling eelt
Je kunt het eelt zelf verwijderen met behulp van een eeltrasp of -vijl of een puimsteen waarmee je de dode huid kunt verwijderen. Er bestaan ook speciale pleisters die het eelt kunnen verwijderen. Om eeltkloven te voorkomen, kun je je voeten best insmeren met een verzorgende crème. Likdoorns kun je losweken met salicylzuurhoudende zalf of tinctuur en zo verwijderen.
Eelt voorkomen
Eeltvorming is moeilijk te voorkomen, maar probeer zoveel mogelijk goed passend schoeisel te dragen. Het eelt zelf moet je regelmatig verwijderen met een eeltrasp of -vijl of een puimsteen, zo voorkom je dat het te veel wordt.