Symptomen van darmkanker
In de initiële of vroegste fase van darmkanker zijn er meestal geen duidelijke symptomen. Omdat er hooguit een aantal indicaties zijn, wordt de opsporing van darmkanker bemoeilijkt. Toch is het cruciaal om deze kanker zo snel mogelijk te ontdekken. Ondanks dat de klachten vaak niet verontrustend of niet erg storend zijn, is het toch belangrijk om deze in het oog te houden.
Aanvankelijke symptomen bij darmkanker
De eerste klachten worden meestal pas ondervonden als de aandoening zich al in een verdere fase bevindt. De meest voorkomende aanvankelijke symptomen zijn de volgende:
- Bloedsporen in de stoelgang
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Duidelijke veranderingen in de normale darmgewoontes gedurende meer dan zes weken. Voorbeelden hiervan zijn buikloop of diarree en constipatie (verstopping van de stoelgang).
- Buikpijn nbsp;
- Progressie van darmkanker kan bloedingen in de dikke darm veroorzaken. Dit kan ervoor zorgen dat er niet genoeg rode bloedcellen in het lichaam aanwezig zijn. Dit verschijnsel is bij het grotere publiek gekend als bloedarmoede. De medische term hiervoor is anemie. De symptomen van bloedarmoede of anemie zijn kortademigheid en vermoeidheid.
Daarnaast veroorzaakt darmkanker soms een verstopping in de dikke darm. Buikpijn, braken, constipatie en een opgeblazen gevoel rond de navel zijn hiervan symptomen.
Wanneer raadpleeg je best een dokter?
De bovenstaande symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door een andere aandoening dan darmkanker. Maar het is toch erg belangrijk dat je een dokter raadpleegt als er één of meerdere symptomen merkbaar worden. Ze kunnen wijzen op darmkanker, maar dat is dus meestal niet het geval. Maar zoals iedereen wel weet is het beter te voorkomen dan genezen.
Wanneer er geen verbetering zichtbaar is na enkele weken en de symptomen worden erger, dan is het geen slecht idee om een specialist te contacteren. Darmkanker resulteert dikwijls in een fatale afloop door een laattijdige opsporing. Juist daarom is het geen overbodige luxe om de symptomen zo vroeg mogelijk nader te laten onderzoeken. In geval van twijfel kan het absoluut geen kwaad om medisch advies te vragen!