Darmkanker voorkomen

Bij sommige mensen is het duidelijk waarom ze kanker aan de dikke darm ontwikkelen: ze erven het van familie. Maar dit is slechts bij vijf tot tien procent het geval. In de meeste gevallen is de oorzaak onduidelijk en dat bemoeilijkt het voorkomen van darmkanker.

Waar kan je op letten om darmkanker te voorkomen?

Ondanks de onduidelijke oorzaak van darmkanker, kan je toch rekening houden met een aantal tips om de kans op de kanker te doen verkleinen:

  1. Eerst en vooral is het belangrijk om goede eetgewoontes en veel lichaamsbeweging te onderhouden. Veel bewegen houdt je lichaam in vorm. He is aangeraden om vezelrijk en vetarm te eten en minstens vijf porties groenten en fruit te consumeren. Zuivelproducten en vis moeten zeker ook op het menu staan. 
  2. Aspirine zou ervoor zorgen dat de vermenigvuldiging van kankercellen wordt stopgezet. Maar het innemen van aspirine is niet voor iedereen goed. Ze kunnen bloedingen en medische problemen veroorzaken. Je mag nooit aspirine beginnen innemen zonder het te bespreken met jouw arts. Daarnaast zouden er ook geneesmiddelen bestaan die de omvang van de poliepen in de dikke darm verminderen. Zo zou ook het risico op dikkedarmkanker afnemen. Maar de precieze dosering die dit potentieel risicoverlagend effect zou hebben, is nog niet bekend gemaakt.
  3. Een laatste, maar misschien wel belangrijkste aanbeveling is je vroegtijdig laten onderzoeken. Regelmatig een screeningtest ondergaan bij je arts is zeker aan te raden. Wanneer de diagnose vroeg gesteld wordt, verhoogt de kans op genezing. Ook al denk je dat er niets aan de hand is, af en toe je lichaam controleren kan geen kwaad berokkenen! Zeker mensen die ouder zijn dan vijftig jaar, doen er goed aan regelmatig bij een arts langs te gaan.

Het is duidelijk dat de preventie van darmkanker een ingewikkelde zaak is. Neem zeker geen onnodige risico’s en raadpleeg een arts bij het minste geval van twijfel! Zorg ervoor dat je genoeg lichaamsbeweging hebt en probeer op je voeding te letten. Als je deze zaken in acht neemt, kan je de kans op dikkedarmkanker toch al voor een stuk verminderen!