Behandeling van darmkanker

Het is niet zo dat er slechts één mogelijke behandeling is bij darmkanker. Er zijn verschillende opties, die afhankelijk zijn van diverse aspecten. Als eerste speelt het stadium van darmkanker een belangrijke rol. Daarnaast mogen ook de persoonlijke factoren niet uit het oog verloren worden: Hoe goed is bijvoorbeeld de fysieke conditie van de patiënt? En als laatste en zeker niet van het minste belang: Wat wil de patiënt zelf?

Behandelingen van darmkanker

Je kan bij de arts terecht om de verschillende opties uitgebreid te bespreken. Daarna kan je samen overwegen welke behandeling je wilt ondergaan. De drie meest uitgevoerde behandelingen bij darmkanker zijn: een operatie, chemotherapie (vaak in combinatie met inname medicijnen) en bestraling.

Operatie     

De omvang van de operatie is afhankelijk van de fase van de kanker. De operatie zal anders verlopen naargelang de darmkanker zich in de vroege, de matige gevorderde of de ver gevorderde fase bevindt. Een operatie kan zowel palliatief als curatief zijn. Bij een palliatieve ingreep is een volledig herstel niet mogelijk. De operatie wordt dan uitgevoerd om de levensduur te verlengen en/of de klachten te verminderen. Een curatieve ingreep is gericht op een volledige genezing. 

De chirurg probeert om tijdens de ingreep het kwaadaardige gezwel te verwijderen en indien mogelijk ook het omringende weefsel. Zo is de kans op achterblijvende kankercellen kleiner. Ook worden de lymfeklieren dicht bij het gezwel verwijderd. Nadien worden ze gecontroleerd op kankercellen. De arts bepaalt op deze manier of chemotherapie naast de operatie noodzakelijk is.  

Chemotherapie

Bij chemotherapie worden er medicijnen gebruikt om de kankercellen te vernietigen. Het wordt gebruikt om kankercellen te vernietigen na een operatie, om de symptomen van darmkanker te verlichten en om de groei van kwaadaardige gezwellen te controleren. Chemotherapie wordt vooral gebruikt als de kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren.

Bestraling of radiotherapie nbsp;

Bestraling wordt bij darmkanker toegepast als er een tumor aanwezig is in de endeldarm. Door de blootstelling van de tumor aan radioactieve straling, worden de kankercellen beschadigd en sterven ze af. De dosis straling wordt berekend aan de hand van de plaats en de grootte van het kwaadaardig gezwel. De dosis wordt dan verdeeld over verschillende bestralingen, die op een ander moment plaatsvinden. Helaas kunnen ook gezonde cellen beschadigd raken door radiotherapie. Maar deze cellen kunnen wel beter herstellen dan de kankercellen. 

Om darmkanker te behandelen, is er dus een grootschalige ingreep nodig. Blijvend herstel wordt niet verzekerd, waardoor opvolging van de ingreep zeker moet worden uitgevoerd!