Oorzaak van darmkanker

Een cruciale factor die de behandeling van darmkanker bemoeilijkt, is de oorzaak van darmkanker. Er zijn wel een aantal risicofactoren gekend, maar de precieze oorzaak is nog altijd niet helemaal duidelijk in de medische wereld.

Welke risicofactoren bevorderen de kans op darmkanker?

Laten we eens een kijkje nemen naar de gekende factoren die de kans op darmkanker doen toenemen:

  • Een ongezond leef- en eetpatroon kan erg veel schade aanrichten aan het lichaam. Veel artsen zijn ervan overtuigd dat mensen die te weinig beweging hebben een groter risico lopen. Ook roken en het gebruik van alcohol zouden een hinderpaal zijn. Daarnaast speelt voeding een belangrijke rol. Zuivelproducten, vis, groenten, fruit en vezels zouden bescherming bieden tegen darmkanker. Rood vlees zou dan weer schadelijker zijn. Een Westers leef- en eetpatroon zou de kans op darmkanker vergroten.
  • Erfelijkheid speelt een rol bij vijf tot tien procent van de patiënten met darmkanker. Hoewel darmkanker dus meestal niet erfelijk is, kan het wel voorkomen. Polyposis coli is een gekende erfelijke darmziekte. Bij deze aandoening ontwikkelen er zich poliepen (dit zijn goedaardige gezwellen) in het slijmvlies van de dikke darm. Deze poliepen kunnen kwaadaardig worden en daardoor kan je dikkedarmkanker krijgen. Meestal opteren de artsen voor een operatie om de poliepen weg te halen. In het slechtste geval moet de volledige dikke darm worden weggehaald. Als één van je ouders polyposis coli heeft of had, loop je 50% kans om deze aandoening ook te krijgen.
  • Bepaalde darmaandoeningen zoals darmpoliepen en de ziekte van Crohn verhogen het risico op darmkanker. Bij de ziekte van Crohn ontstaan er zweren in de darmwand. Deze zweren kunnen erg diep in de darmwand zitten. Ze kunnen voorkomen in het volledige spijsverteringskanaal.     
  • De voorgeschiedenis van darmkanker bepaalt in zekere mate het risico op darmkanker. Een eerder geval van darmkanker verhoogt de kans op een tweede kwaadaardig gezwel. Dit is vooral het geval wanneer de eerste darmkanker werd vastgesteld voor de leeftijd van zestig jaar.
  • Ook de blootstelling aan chemische stoffen is een risico bij darmkanker. Hevige blootstelling aan bepaalde chemische stoffen zoals chloor, doen het risico stijgen. Ook de blootstelling aan asbest (een verzamelnaam voor een aantal mineralen die voorkomen in de natuur) kan schadelijk zijn. Dit komt omdat asbest betrokken is bij het ontwikkelen van de poliepen in de dikke darm.