Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de vorm van hoofdpijn die het meest voorkomt. Het is een drukkende vorm van hoofdpijn die zich aan beide kanten van je hoofd kan manifesteren. Een aanval duurt een halfuur tot een hele week lang. Spanningshoofdpijn valt niet te verwarren met migraine.

Symptomen spanningshoofdpijn

  • Matige drukkende pijn treedt aan beide kanten van het hoofd op
  • Spieren nek en schouders zijn extra gevoelig
  • Mogelijk vermindering van de eetlust
  • Aanval duurt halfuur tot hele week
  • Hoofdpijn keert vaak terug

Oorzaak spanningshoofdpijn

De precieze oorzaak van spanningshoofdpijn is vaak moeilijk te achterhalen.  De hoofdpijn heeft vaak te maken met  spanningen, zowel fysieke, psychische als hormonale. Zo kan de patiĆ«nt stress hebben, maar kan de hoofdpijn ook een gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding of oververmoeidheid. Vermoed wordt dat de hoofdpijn een gevolg is van de verkramping van hoofd- en nekspieren.

Behandeling

Pijnstillers als ibuprofen, aspirine en paracetamol kunnen helpen. Bij chronische spanningshoofdpijn worden soms bepaalde antidepressiva voorgeschreven.

Voorkomen

Ontspan je en zit niet de hele dag in dezelfde houding. Zoek uit wat bij jou spanningshoofdpijn zou kunnen uitlokken en probeer eens oplossing voor te vinden. Pak je problemen thuis of op het werk aan. Zorg voor voldoende nachtrust.