Behandeling spanningshoofdpijn

Doorgaans wordt voor de behandeling van spanningshoofdpijn een beroep gedaan op pijnstillers als paracetamol, aspirine en ibuprofen. Voor deze medicijnen heb je geen voorschrift van de dokter nodig.

Maar bij mensen die langdurig en vaak pijnstillers nemen om spanningshoofdpijn te verdrijven, kan een medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Dat komt voor bij patiƫnten die minstens drie dagen per week of driemaal per dag een pijnstiller nemen tegen de hoofdpijn. De inname van pijnstillers zal de hoofdpijn dan alleen nog maar verergeren. Neem pijnstillers dus alleen als het echt nodig is.

Mensen met chronische spanningshoofdpijn kunnen baat hebben bij antidepressiva. Bepaalde antidepressiva zoals mirtazapine kunnen het aantal aanvallen van spanningshoofdpijn sterk verminderen.

Over hoe je spanningshoofdpijn kan voorkomen, is ook niet veel bekend. Een goede nachtrust, een regelmatig eetpatroon en voldoende ontspanning, dijken het risico in. Als je last hebt van stress, zoek dan uit wat de oorzaak ervan is en pak je problemen aan. Het kan de moeite zijn een hoofdpijndagboek bij te houden, zodat je kunt uitzoeken wanneer de klachten bij jou optreden en waardoor ze veroorzaakt worden.