Soorten spanningshoofdpijn

Een aanval van spanningshoofdpijn kan 30 minuten tot een week duren. Veel mensen hebben regelmatig last van spanningshoofdpijn. Maar als je iedere maand minstens 15 keer last hebt van spanningshoofdpijn, lijd je aan chronische spanningshoofdpijn. Chronische spanningshoofdpijn kan leiden tot stress en depressie, die op hun beurt de hoofdpijncycli kunnen verlengen. We onderscheiden twee soorten:

Episodische spanningshoofdpijn

Episodische spanningshoofdpijn komt minder dan 15 dagen per maand voor. De hoofdpijncycli duren kort, van een paar minuten tot een paar uur. Naast hoofdpijn zal de patiƫnt spierpijn in zijn nek en schouders ervaren. Mensen die steeds vaker last krijgen van aanvallen, hebben een groter risico na een aantal jaar de chronische vorm van spanningshoofdpijn te krijgen.

Chronische spanningshoofdpijn

Chronische spanningshoofdpijn komt meer dan 15 dagen per maand voor, en dat op een periode van minstens drie maanden. Chronische spanningshoofdpijn komt minder vaak voor, maar twee keer zoveel vrouwen als mannen hebben er last van. De lengte en de pijnlijkheid van de aanvallen komen overeen met de episodische vorm. Maar veel mensen met chronische spanningshoofdpijn hebben dagelijks en voortdurend hoofdpijn.