Oorzaken van winderigheid
Een opgeblazen gevoel, buikpijn, oprispingen: we kennen allemaal de ongemakken van winderigheid of flatulentie. Het wordt veroorzaakt door een teveel aan gassen in je maag en darmen. Maar waar komt dat teveel aan gassen dan vandaan? Hier kan je een aantal mogelijke oorzaken terugvinden.
Eettechnieken
Je hapt lucht als je slecht kauwt, te snel eet of veel babbelt tijdens het eten, wanneer je nerveus of angstig bent, kauwgum eet of door een rietje drinkt. Ook bij het slurpen van hete koffie of soep slik je lucht wat kan leiden tot winderigheid.
Je dieet
Helaas zijn de meest gezonde soorten voedsel vaak de ergste boosdoeners. Veel soorten fruit en groenten en hele granen vormen gassen tijdens het verteringsproces. Het eten van granen vermijden kan natuurlijk niet, want zij zorgen ervoor dat je spijsvertering goed blijft werken en reguleren je bloed suikers en cholesterolniveau.
Je kan wel je eetgewoonten op die manier aanpassen, dat je de soorten fruit en groenten die winderigheid veroorzaken in de mate van het mogelijke vermijdt. Voorbeelden van zulk fruit zijn appelen, peren, perziken en pruimen. Een aantal groentesoorten waarmee je moet oppassen zijn kool, broccoli, uien, spruiten, asperges en bonen.
Zuivelproducten en andere lactosehoudende producten, maar ook vetten zijn af te raden wanneer je last hebt van flatulentie. Vet zorgt immers voor een voller gevoel na het eten en vertraagt de spijsvertering. Daarnaast kan je beter geen koolzuurhoudende dranken nuttigen, zoals bier, frisdrank of spuitwater. Ook kunstmatige zoetstoffen kunnen een nefast effect hebben en winderigheid veroorzaken, bijvoorbeeld suikervrije snoepjes en kauwgum.
Een ander medisch probleem of het gebruik van medicatie
Ziektes die je spijsvertering of de werking van je darmkanaal aantasten, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie, kunnen flatulentie of winderigheid veroorzaken.Het innemen van antibiotica kan in bepaalde gevallen ook leiden tot flatulentie, omdat deze medicatie je natuurlijke darmflora in de war stuurt, evenals een overmatig gebruik van laxeermiddelen.
Gassen kunnen hun weg naar buiten niet goed vinden wanneer je last hebt van verstopping. Dat kan bijdragen tot het opgeblazen en onaangename gevoel van buikpijn die met winderigheid gepaard gaan.
Veel mensen hebben last van lactose- of glutenintolerantie. Dit kan beide leiden tot het produceren van een teveel aan gassen, en zelfs tot diaree en gewichtsverlies.
En ten slotte is winderigheid een nevenverschijnsel van zwangerschap.