Winderigheid of flatulentie

Iedereen kent het: je zit op een vergadering of staat op een receptie en je moet een wind laten. Dat kan erg gênant zijn. En dat terwijl het gemiddelde aantal windjes dat we laten tussen de 14 en de 23 ligt. Niets om je over te schamen dus. Maar een ander probleem is flatulentie, of anders gezegd overmatige winderigheid. Dat kan gepaard gaan met een aantal ongemakken, waardoor je je niet alleen schaamt, het voelt ook erg vervelend aan.

Hieronder kan je lezen wat de oorzaken zijn van flatulentie en hoe je er iets aan kan doen.

Wat is flatulentie?

Flatulentie of winderigheid is een teveel aan gassen in je maag en darmen. Die moeten er natuurlijk uit en dat gepaard met de nodige ongemakken. De belangrijkste symptomen van flatulentie zijn:

 • een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel
 • overmatig veel winden
 • oprispingen
 • buikpijn

Wat zijn de oorzaken?

Er kunnen veel mogelijke oorzaken zijn voor flatulentie. De drie belangrijkste oorzaken zijn:

Je dieet

wat je eet kan invloed hebben op je winderigheid. Dat varieert van persoon tot persoon en ligt eraan hoe gevoelig je bent voor bepaalde soorten voedsel. Dat is iets dat je zelf kunt leren aanvoelen door te letten op wat je eet en een verband leert zien met winderigheid. Een aantal voedingswaren staan er wel om bekend om over het algemeen voor meer gassen te zorgen. De belangrijkste daarvan even kort op een rijtje: 


 • groenten als kool, ui, broccoli, spruiten en asperges
 • fruit als perziken, appelen en peren
 • dranken met gas
 • eten dat sporen van lactose bevat, zoals zuivel, brood en ontbijtgranen
 • suikervrije snoepjes of kauwgom
 • zemelen en tarwe
 • bonen en peulvruchten

Te veel lucht happen

Dat kan gebeuren door het eten van kauwgum bijvoorbeeld, maar ook roken, een vals gebit dat niet goed past of praten tijdens het eten kunnen winderigheid veroorzaken. Een oorzaak die veel over het hoofd gezien wordt, is angst. Je gaat, bewust of onbewust, lucht happen van angst.

Medische conditie

Ziektes die je spijsvertering of werking van je darmsysteem in de war sturen, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie, kunnen ook oorzaak zijn van flatulentie. Bij sommige mensen is er een defect aan of ontbreekt het enzym dat in het darmkanaal lactose afbreekt. Zij kunnen last hebben van winderigheid wanneer ze iets eten dat lactose bevat.

Geur

Gassen zijn op zich geurloos. Het krijgt een geur door bacteriën in het darmkanaal die zwavelhoudende of methaangassen produceren bij het verteringsproces. Ook de geur hangt dus vast aan je dieet en je medische conditie.

Behandeling

Als je vaak last hebt van flatulentie of winderigheid, kan je beter eens je dokter raadplegen. Het kan zijn dat het voldoende is om je eetgewoonten aan te passen, maar soms is medicatie niet uit te sluiten. 
Lees meer over: dieet , flatulentie , winderigheid