Winderigheid en zwangerschap
Wanneer het om de meest vervelende en genante neveneffecten van zwangerschap gaat, staat winderigheid bovenaan de lijst. Hier kan je lezen wat de oorzaken zijn van deze onaangenaam nevenwerking en hoe je de symptomen kan verlichten.
Wat zijn de oorzaken?
Tijdens de zwangerschap treden grote hoeveelheden van de hormonen relaxine en progesteron in werking. Deze zorgen ervoor dat je spieren ontspannen, met als doel tegen het einde van de zwangerschap de bevalling zonder problemen te laten verlopen. Dit brengt echter met zich mee dat ook de spieren in je spijsverteringsstelsel verslappen. Daardoor beweegt het voedsel zich trager doorheen je lichaam, wat goed is voor je baby. Hier komt nog bij dat je groeiende baarmoeder een hoe langer hoe grotere druk uitoefent op de endeldarm. Samen met het verlies van controle op je spieren kan dat leiden tot het makkelijker lossen van gassen.
Wat kan je er tegen doen?
Winderigheid volledig vermijden is een onmogelijke queeste. Je kan wel proberen om het risico op luide, ongewenste winden te minimaliseren aan de hand van de volgende tips:
- Eet zo gezond mogelijk en drink voldoende water om opstopping te voorkomen. Constipatie is immers een van de boosdoeners van winderigheid.
- Eet meerdere kleine porties in plaats van enkele grote. Zo zet je geen al te grote druk op je spijsverteringssysteem.
- Eet langzaam en kauw alles grondig! Zo vermijd je in de mate van het mogelijke het slikken van lucht.
- Nervositeit en angst kunnen ook winderigheid veroorzaken. Blijf dus rustig en neem je tijd voor alles.
- Pas je eetgewoonten aan en mijd voedsel dat een teveel aan gassen vormt tijdens de vertering, zoals kool, bonen, uien, broccoli, spruiten en dergelijke.
- Laat je niet gaan! Je zult meer honger hebben dan normaal en hebt een goed excuus om voor twee te eten, maar probeer je gewicht toch slechts geleidelijk te laten toenemen. Zo minimaliseer je de druk die op je spijsverteringskanaal.