Oorzaken obesitas

Genetische en hormonale factoren spelen natuurlijk een rol bij de ontwikkeling van obesitas, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je overgewicht krijgt wanneer je meer calorieën inneemt dan je verbrandt. Je lichaam gaat deze extra calorieën opslaan als vet. Wat zijn de oorzaken van obesitas?

Te weinig lichaamsbeweging

Als je niet erg actief bent, verbrand je te weinig calorieën. Veel mensen brengen hun dag voornamelijk zittend door, zowel thuis als op het werk als in hun vrije tijd (te vele tijd achter de computer of de televisie doorbrengen). Op die manier zul je al snel meer calorieën innemen dan je verbrandt.

Ongezonde eetgewoonten

Een dieet dat veel calorieën bevat is een grote risicofactor voor obesitas. Ook veel fastfood eten, ’s avonds het meeste eten, te veel frisdrank drinken en enorm grote porties eten kunnen leiden tot obesitas.

Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verdikt een vrouw op een natuurlijke manier. Sommige vrouwen hebben het daarna moeilijk de overtollige kilo’s terug kwijt te spelen.

Slaapgebrek

Te weinig slapen kan leiden tot hormonale veranderingen die je honger vergroten en je meer zin geven in calorie- en koolhydraatrijk voedsel.

Medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen leiden tot overgewicht. Tot de groep geneesmiddelen die obesitas in de hand kan werken behoren onder andere bepaalde antidepressiva, diabetesmedicijnen, antipsychotica, steroïden en betablockers.

Medische problemen

Obesitas kan soms gelinkt worden aan een medische oorzaak, zoals het syndroom van Cushing, hypothyreoïdie en het polycysteus-ovariumsyndroom.