Obesitas

Obesitas, zwaarlijvigheid of overgewicht is een chronische aandoening die ontstaat doordat het lichaam gedurende lange tijd meer energie opneemt dan het verbruikt. Dat teveel aan energie wordt dan in het lichaam opgenomen onder de vorm van vet en ter hoogte van het vetweefsel opgeslagen. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht.

Symptomen obesitas

Het kenmerkende symptoom van obesitas is natuurlijk overgewicht. Dat overgewicht kan gepaard gaan met een hele hoop andere symptomen, bijvoorbeeld buitensporig zweten, kortademigheid en vermoeidheid.

Oorzaken obesitas

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van obesitas. Zo onder andere:

  • te weinig lichaamsbeweging wie te weinig beweegt, verbrandt te weinig calorieën
  • ongezonde eetgewoonten: het lichaam slaat te calorierijke voeding op als vet
  • zwangerschap: na een zwangerschap geraken sommige vrouwen de overbodige calorieën nooit meer kwijt
  • slaapgebrek: hormonale veranderingen door een gebrek aan slaap  kunnen leiden tot overgewicht
  • medicatie: bepaalde medicijnen kunnen obesitas veroorzaken
  • medische problemen

Gevolgen

Obesitas of zwaarlijvigheid kan enorme gevolgen hebben voor je lichaam. Gezondheidsaandoeningen die nauw verbonden zijn met obesitas zijn hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten, beroertes, slaapapneu, enz.

Behandeling

De behandeling is er vanzelfsprekend op gericht gewicht te verliezen. Dat kan op verschillende manieren. In eerste instantie wordt altijd geprobeerd gewicht te verliezen door lichaamsbeweging en een gezond dieet. Sommige obese patiënten hebben ook baat bij medicijnen. Pas wanneer deze behandelingen niet geholpen hebben, wordt obesitaschirurgie in overweging genomen. Er zijn verschillende operaties mogelijk, die we kunnen verdelen in drie groepen: maagverkleiningen (maagband, Masonoperatie) , operaties die de vertering tegenhouden (Scopinaro) en een combinatie van de twee (gastric bypass) .

Voorkomen

De stappen die je moet zetten om obesitas te voorkomen, komen eigenlijk overeen met deze die je moet zetten om af te vallen: een gezond dieet volgen en regelmatig bewegen. Daarbij is het ook belangrijk dat je jezelf goed kent en weet wat je zwakke punten zijn.