Oorzaken migraine

De exacte oorzaak van migraine is onbekend. Wel vermoeden wetenschappers dat migraine het gevolg is van een storing in de nervus trigeminus, een hersenzenuw die een belangrijke rol speelt in het centraal zenuwstelsel. Migraine zou ook het gevolg kunnen zijn van storingen in de hersenchemicaliën, waaronder serotonine, dat belangrijk is voor de onderdrukking van pijn.

Migraine manifesteert zich meestal voor de leeftijd van 40 jaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen lopen drie keer zoveel risico als mannen om migraine te krijgen. Bij veel mensen met migraine komt de aandoening voor in de familie. Zelfs als maar een van je ouders migraine heeft, loop je al een verhoogd risico.

Wel zijn er een aantal uitlokkende factoren van migraine. Welke dat zijn, is afhankelijk van persoon tot persoon.  Deze factoren kunnen mogelijk een migraineaanval uitlokken:

 • Stress
 • Hormonen
  De precieze relatie tussen hormonen en hoofdpijn is nog niet duidelijk, maar schommelingen in het oestrogeen kunnen leiden tot hoofdpijn bij veel vrouwen met migraine. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaak net voor of net na hun menstruatie last van migraine. Andere vrouwen ontwikkelen dan weer migraine tijdens de zwangerschap of menopauze. Hormonale medicatie zoals anticonceptiepillen en hormoontherapie kunnen migraine ook erger maken.
 • Voedsel:
  Bepaalde voedingswaren zijn ook ‘triggers’ voor migraine: alcohol (vooral rode wijn en bier), oude kaas, chocolade, gefermenteerd, gepekeld of gemarineerd voedsel, aspartaam, overmatig gebruik van alcohol, mononatriumglutamaat (smaakversterker die in veel Aziatisch voedsel zit), soms ook voedsel in blik, cafeïne
 • Visuele prikkels:
  Fel licht of felle zonnestralen kunnen hoofdpijn veroorzaken.
 • Geuren
  Ongewone geurtjes, onaangename geuren als verfverdunner of rook, maar ook aangename geuren als bloemen of parfum.
 • Veranderingen in slaappatroon
  Een slaapgebrek of juist te veel slapen kunnen bij sommige mensen leiden tot migraineaanvallen.
 • Veranderingen van omgeving
  Veranderingen in het weer, van hoogte of tijdzone
 • Medicatie
  Bepaalde medicijnen kunnen migraine erger maken. Vraag het na bij je dokter.