Behandeling migraine

Migraine kan je niet genezen, maar je kan wel een aantal maatregelen treffen om je migraine te verminderen of zelfs te voorkomen. Er zijn veel medicijnen op de markt om migraine te voorkomen of te behandelen.

Uitlokkende factoren van migraine

Als je weet welke factoren je migraine uitlokken, bijvoorbeeld stress, slaapgebrek of bepaalde voedingsmiddelen. kan je deze proberen te vermijden.

Als je niet weet wat bij jou de uitlokkende factor van hoofdpijn kan zijn, houd dan eens een hoofdpijndagboek bij. Op die manier kan je zelf of je arts misschien wel erachter komen wat bij jou de ‘trigger’ is die tot migraine leidt.

Medicijnen tegen migraine

Om de symptomen te verlichten kan je eerst eenvoudige pijnstillers als aspirine, paracetamol, of het iets sterkere ibuprofen of naproxen nemen. Het is raadzaam je migraine eerst met pijnstillers te behandelen. Speciale migrainemedicatie heeft immers meer bijwerkingen.

Als dat niet voldoende helpt, zal je arts je medicatie voorschrijven. Meestal zal hij beginnen met een goedkoper middel dat niet veel bijwerkingen heeft. Als deze niet helpen, zal hij je specifiekere middelen voorschrijven die duurder zijn en daarenboven ook meer bijwerkingen geven. Dit zijn triptanen en moederkorenderivaten.

Migrainepatiënten reageren op het ene middel beter dan op het andere en zullen vaak een paar middelen moeten uitproberen voor ze weten welk het meest geschikt is.