Migraine voorkomen

Migraineaanvallen kan je nooit volledig voorkomen. Maar als je weet wat de uitlokkende factoren zijn bij jou, kan je wel proberen deze zoveel mogelijk te vermijden. Hier vind je een lijstje met ‘triggers’ van migraine die vaak voorkomen.

  • Cafeïne te veel cafeïne gebruiken of plots minderen met cafeïne kan migraine veroorzaken.
  • Bepaalde voedselwaren: alcohol (vooral rode wijn en bier), oude kaas, chocolade, gefermenteerd, gepekeld of gemarineerd voedsel, aspartaam, overmatig gebruik van alcohol, mononatriumglutamaat (smaakversterker die in veel Aziatisch voedsel zit), soms ook voedsel in blik, cafeïne
  • Gebrek aan slaap of verstoorde slaappatroon
  • Stress
  • Hormonale veranderingen
  • Veranderingen van omgeving (weer, tijdzone, hoogte)

Sport regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging vermindert de spanning en kan migraine en hoofdpijn helpen voorkomen, of het nu om wandelen, zwemmen, fietsen of joggen gaat. Overdrijf ook niet want te intense lichaamsbeweging kan juist hoofdpijn veroorzaken.

Verminder de effecten van oestrogeen

Als je een vrouw bent met migraine en erachter gekomen bent dat oestrogeen je hoofdpijn verergert, kan je erover denken de medicijnen die oestrogeen bevatten niet meer te nemen, voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Zo kan je bijvoorbeeld overwegen te stoppen met je anticonceptiepil. Praat met je dokter over mogelijke alternatieven.

Medicijnen tegen migraine

Als je meer dan twee migraineaanvallen per maand hebt, kan je het proberen te voorkomen door een van de volgende geneesmiddelen te nemen: bètablokkers, pizotifeen, estradiool, valproïnezuur, methysergide, amitriptyline, enz. Bespreek met je dokter wat voor jou de beste behandeling is.