Oorzaak acne

Acne vulgaris is eigenlijk een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Die talgkliertjes bevinden zich meteen onder de huid en produceren talg. Talg is een soort van huidsmeer die ervoor zorgt dat de huid niet te veel vocht verliest en soepel blijft en tegelijkertijd de huid beschermt tegen bacteriën en schimmels .

In de puberteit

Acne wordt veroorzaakt door een ophoping van talg in de talgklier. De talg wordt normaal gezien door de talgkliertjes afgevoerd via het zogenaamde follikelkanaal. In de puberteit ondergaat de huid onder invloed van het mannelijk hormoon androgeen allerlei veranderingen. De talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug worden dan groter en produceren meer talg.

Het talgfollikel kan zo verstopt geraken , waardoor de talg niet meer naar buiten kan en er een lokale verhoorning optreedt. Daaruit kan een kleine mee-eter ontstaan, een open mee-eter (wit puntje) of gesloten mee-eter (zwart puntje). Uit die witte puntjes kunnen de puistjes ontstaan. De huid wordt ook vetter en bijgevolg minder zuiver. De ophoping van talg zorgt ervoor dat bacteriën zich kunnen vermeerderen, waardoor de omliggende weefsels  gemakkelijk ontstoken geraken.  

Anders dan wat altijd gedacht  wordt, heeft voedsel geen invloed op acne. Dat voedsel als chocolade, frieten of pizza acne zou veroorzaken of verergeren is een fabeltje.

Bij volwassenen

Acne kan ook voorkomen bij volwassenen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Cosmetica en huidproducten: kunnen de huid vettiger maken en zo vatbaarder maken voor acne
  • Geneesmiddelen: bepaalde geneesmiddelen kunnen acne veroorzaken, bijvoorbeeld barbituraten, steroïden, vitamine B, enz.
  • Warmte: vochtige warmte kan een invloed hebben op acne, dat is bijvoorbeeld het geval in de tropen
  • Stress: zou reeds bestaande acne kunnen verergeren
  • Hormonen onder invloed van hormoonschommelingen kan acne ontstaan
Lees meer over: acne , bacteriën , huid , mee-eters , puberteit , talg , talgklieren