Behandeling acne

Acne gaat vanzelf over en is niet pijnlijk. Maar acne kan soms wel meerdere jaren duren en kan je huid heel erg ontsieren. Veel mensen nemen dus maatregelen om de uitslag te beperken.

Wassen

Het gezicht twee keer voorzichtig wassen met lauwwarm water zorgt ervoor dat je huid minder vettig is. Gebruik geen zeep of een milde zeep en geen lotions die je huid uitdrogen. Droog je daarna voorzichtig af met een handdoek, als je hard wrijft, stimuleer je juist de productie van talg. Je te vaak wassen kan de huid irriteren.

Reinigingsproducten

Er zijn tal van producten ter behandeling van acne op de markt. Er bestaat geen behandeling die de acne volledig kan genezen, maar wel onderdrukken. Een behandeling kan ook pas na een maand echt resultaat hebben.

Benzoylperoxide en salicylzuur

Milde acne kun je behandelen met producten op basis van benzoylperoxide. Benzoylperoxide en salicylzuur kunnen ingezet worden bij milde acne. Het zou ervoor zorgen dat de afvoer van de talgkliertjes niet verstopt geraken en de huid afschilfert, zodat de talg gemakkelijk naar buiten kan. Deze producten zijn verkrijgbaar in de vorm van gels, crèmes en lotions. De producten zijn zonder voorschrift verkrijgbaar.

Vitamine A

Als de acne ernstig is, kan de huisarts de patiënt een vitamine A-kuur voorschrijven. Ook deze producten zorgen ervoor dat de talgkliertjes  niet verstopt geraken.

Anticonceptiepil

Aan vrouwen en meisjes kan de huisarts in het geval van ernstige acne ook een speciale anticonceptiepil gebruiken die cyproteroneacetaat bevat.

Antibiotica

Bij ernstigere vormen van acne zijn producten op basis van antibiotica beter aangewezen. Deze crèmes of lotions doden de bacteriën en gaan en werken zo ontstekingen tegen.