Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes is de vorm van acne die het vaakst voorkomt. Deze huidaandoening, die zich kenmerkt door de vorming van puistjes op het gezicht, de schouders, de rug en de borst, komt voor bij jongens en meisjes in de puberteit.

Oorzaken jeugdpuistjes

Achter de huidporiƫn zitten talgkliertjes verstopt. Als deze talgkliertjes te veel talg, een vettige stof, produceren, kunnen de poriƫn verstopt geraken. Daardoor ontstaan er puistjes.

Anders dan vaak gedacht wordt, bestaat er geen verband tussen jeugdpuistjes en bepaalde voedingsmiddelen. Chocolade, cola of andere producten hebben dus geen invloed op het ontstaan van jeugdpuistjes.

Behandeling

Druk de puistjes niet uit, want daardoor neemt de kans op ontstekingen toe. Best kan je ook geen cosmetica gebruiken, want dat kan de jeugdpuistjes verergeren. Zonlicht heeft een positieve invloed en kan de acne sterk verminderen.

Was je huid tweemaal per dag met lauw water en zeep met een neutrale zuurgraad. Wees voorzichtig. Als je je te vaak wast, kan dat juist leiden tot ontstekingen.

Geneesmiddelen tegen jeugdpuistjes bestaan niet, maar er bestaan wel middelen die de klachten kunnen minderen. Middelen die benzoylperoxide of salicylzuur bevatten kunnen werken, maar verbetering treedt wel pas op na vier tot acht weken.

Jeugdpuistjes voorkomen

Jeugdpuistjes zijn eigenlijk niet te verkomen, het is een normaal verschijnsel in de puberteit. Je kan alleen proberen de klachten zoveel mogelijk in de hand te houden.