Acne

Acne, voluit acne vulgaris, is een huidaandoening die zich kenmerkt door de vorming van puistjes. Het komt vooral voor bij adolescenten en wordt daarom ook vaak jeugdpuistjes genoemd. Acne is ongevaarlijk, maar veel jongeren vinden het moeilijk om met de puistjes om te gaan.

Symptomen

Acne is een huidaandoening waarbij er puistjes optreden op een vettige huid. Die puistjes kunnen eruitzien als donkere puntjes (mee-eters) of als witte of gelige puistjes. Ze kunnen ook ontsteken. Acne verschijnt vooral op het gezicht, maar kan ook op de borst, in de hals, de nek, op de schouders en de rug voorkomen.

Oorzaken

Acne wordt veroorzaakt door een ophoping van talg in de talgklieren. Talg beschermt de huid tegen Die bevinden zich net onder de huid en produceren talg. Als die talgkliertjes verstopt geraken, kunnen er puistjes uit ontstaan. In de puberteit maakt de huid meer talg aan onder invloed van het mannelijke hormoon androgeen. Andere oorzaken van acne zijn cosmetica en huidproducten, geneesmiddelen, een warm klimaat, stress en hormonen.

Behandeling

Er zijn heel wat producten ter behandeling van acne op de markt. Acne kan je huid immers heel erg ontsieren. De producten die vaak gebruikt worden zijn op basis van benzoylperoxide, salicylzuur en vitamine A. Aan vrouwen en meisjes worden ook wel eens bepaalde anticonceptiepillen voorgeschreven. Bij ernstige vormen van acne kan de arts ook antibiotica voorschrijven.

Voorkomen

Om acne te voorkomen, kan je best niet te veel make-up gebruiken, stress vermijden en loszittende kleding dragen. Probeer de plekken waar je acne heb ook tweemaal per dag te wassen.