Omgaan met kanker

Nadat je te horen krijgt dat je kanker hebt, voel je je waarschijnlijk helemaal van de kaart en gestrest. Onzekerheid over je  toekomst, financiële zorgen, … iedere patiënt reageert er anders op. Misschien krijg je wel slaapproblemen, heb je erg veel pijn of voel je je enorm vermoeid.

Er zijn veel manieren om met de angst en stress die kanker teweeg brengt om te gaan. Met voldoende informatie en steun zal je beter kunnen omgaan met de diagnose en behandeling van kanker.

Stress beperken

Als je voelt dat je de stress niet alleen meer aankan, moet je zo snel mogelijk hulp zoeken. Dat zal je helpen om te gaan met de vele gevolgen van je ziekte. Als je kanker hebt, kan de stress zich ophopen en een invloed hebben op hoe je tegen het leven aankijkt. Als je langere tijd stress hebt, kan leiden tot frustratie, angst, hopeloosheid en soms zelfs depressie. De kankerpatiënt is niet de enige die hieronder te lijden heeft.

Hier vind je enkele tips om met stress om te gaan:

  • Probeer een positieve houding aan te nemen.
  • Accepteer dat er dingen zijn die je niet kan controleren.
  • Wees assertief in plaats van agressief.
  • Leer hoe je je moet ontspannen.
  • Sport regelmatig. Je lichaam kan beter met stress omgaan als je je fysiek goed voelt.
  • Rust en slaap voldoende.
  • Neem geen alcohol of drugs om de stress te verminderen.

Vraag voldoende informatie

Wees niet bang om je dokter of specialist om meer informatie te vragen als je iets niet begrijpt. Maak voldoende gebruik van de ondersteunende diensten en bronnen. Als je meer weet over je ziekte, zul je een stuk geruster zijn over je behandeling.

Vraag je vrienden en familie om te informatie die je hebt te helpen sorteren.

Praat met je omgeving en andere patiënten over je behandeling.

Zoek steun

Zoek niet alleen steun bij vrienden en familie, maar ook op andere plaatsen. Therapie kan je helpen beter om te gaan met je problemen. Andere kankerpatiënten zullen het beste weten hoe je je voelt. Die kun je tegenkomen bij zelfhulpgroepen of patiëntenverenigingen.