Kanker voorkomen

Er zijn heel wat factoren die het risico dat je kanker krijgt kunnen vergroten. Dat betekent dus dat kleine veranderingen in je levensstijl het risico al heel erg zouden kunnen beperken. Volg de volgende raadgevingen op.

Rook niet

Roken kan een oorzaak zijn van verschillende soorten kanker, niet alleen longkanker, maar ook blaaskanker, baarmoederhalskanker, slokdarmkanker, nierkanker, lipkanker, mondkanker, pancreaskanker, keelkanker en strottenhoofdkanker.

Eet gevarieerd

Gezond en gevarieerd eten kan kanker niet voorkomen, maar wel het risico erop kleiner maken.

Eet veel plantaardig voedsel

Probeer iedere dag vijf of meer porties fruit en groenten te eten. Eet ook ander voedsel van plantaardige oorsprong, zoals volkorenproducten en bonen. Door calorierijke producten in je dieet te vervangen door fruit en groenten kan je je gewicht onder controle houden. Door een dieet te volgen dat rijk is aan fruit en groenten, verminder je het risico op darm-, slokdarm-, long- en maagkanker verminderen.

Beperk vetrijk voedsel

Eet licht verteerbare en magere producten. Laat vetrijk voedsel zoveel mogelijk achterwege, vooral deze van dierlijke oorsprong. Een dieet met veel vetrijk voedsel vergroot het risico op overgewicht of obesitas, en dat is een belangrijke risicofactor voor kanker.

Drink alcohol met mate

Je risico op kanker, waaronder mond-, keel-, slokdarm-, nier-, lever- en borstkanker wordt groter als je vaak en veel alcohol drinkt.

Blijf actief en houd je gewicht gezond

Een gezond gewicht en regelmatig sporten kunnen een rol spelen bij de preventie van kanker. Overgewicht of obesitas kan het risico op borst-, darm-, slokdarm-, nier-, maag- en baarmoederkanker vergroten. Door voldoende te bewegen, beperk je het risico op obesitas. De lichaamsbeweging zelf verkleint ook het risico op borst-, darm-, prostaat- en baarmoederkanker.

Probeer dagelijks minstens 30 minuten actief te zijn. ben je helemaal niet in conditie, begin dan met activiteiten als wandelen. Laat je arts of specialist je helpen een aangepast beweegprogramma voor je op te stellen.

Bescherm jezelf tegen de zon

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker, en een van de kankers die je het beste kunt voorkomen. Herhaaldelijke blootstelling aan X-stralen of contact met bepaalde chemicaliën kan een rol spelen, maar het is veelvuldige blootstelling aan de zon die de grote boosdoener is.

Huidkanker komt meestal voor op die plaatsen die het meest worden blootgesteld, waaronder het gezicht, de handen, de voorarmen en de oren. Volg dus zeker de volgende raadgevingen op:

  • Vermijd de tijdstippen waarop de zon het sterkst is
    Tussen 10 uur ’s morgens en 4 uur ’s avonds is de zon het sterkst. Vermijd het om te lang in de zon te zitten.
  • Blijf in de schaduw
  • Bedek blootgestelde delen
  • Smeer je goed in met zonnecrème of -melk
  • Ga niet onder de zonnebank

Laat je vaccineren

Bepaalde kankers worden in verband gebracht met virale infecties die voorkomen kunnen worden door vaccinaties.

Hepatitis B: Hepatitis B kan het risico op leverkanker vergroten.

Humaan papillomavirus: humaan papillomavirus is een virus dat wordt overgedragen via seksueel contact. Het vaccin beschermt tegen twee kankerverwekkende types van het virus.

Vermijd riskant gedrag

Verklein het risico op bepaalde kankers door riskant gedrag dat tot infecties leidt te vermijden. Virussen die je oploopt door onveilig te vrijen of door besmette naalden te delen zijn:

HPV: het humaan papillomavirus wordt vooral met baarmoederhalskanker in verband gebracht. Maar HPV kan ook het risico op anus-, penis-, keel-, vulva- en vaginakanker vergroten. Hoe meer seksuele partners je hebt op een leven, hoe groter de kans dat je HPV oploopt.

HIV: mensen met aids of HIV hebben een verhoogd risico op baarmoederhalskanker, leverkanker, lymfoom en kaposisarcoom.

Hepatitis B en C: een chronische hepatitis B- of C-infectie kan je risico op leverkanker vergroten. Beide vormen van hepatitis kunnen doorgegeven worden via onbeschermd seksueel contact of door naalden te delen met een besmette drugsgebruiker.

Laat je onderzoeken

Je regelmatig laten onderzoeken en een zelfonderzoek uitvoeren zal kanker niet voorkomen, maar zorgt er wel voor dat je er op tijd bij bent, wat de kans op een succesvolle behandeling groter maakt. Zo zou je je regelmatig moeten laten onderzoeken op huid-, mond-, darm- en  endeldarmkanker en bij vrouwen ook baarmoeder- en borstkanker. Let op veranderingen in je lichaam, die kunnen je helpen de kanker op tijd vast te stellen.