Behandeling kanker

Voor de keuze van de behandeling van kanker wordt rekening gehouden met het soort kanker, de mate van uitzaaiing, de plaats en de conditie en leeftijd van de patiënt. Helaas kunnen niet alle kankers genezen worden. Ruwweg kunnen we stellen dat ongeveer 50% van de kankerpatiënten geneest.

Soms kiest men voor één behandelingsmethode, maar meestal wordt kanker behandeld met een combinatie van verschillende therapieën. Als de kanker al in een vroeg stadium ontdekt werd, kan één behandelingsmethode volstaan.

Chirurgie

Een operatie kan gebruikt worden om kanker te voorkomen, te behandelen of om de diagnose te stellen. Meestal probeert men door middel van een operatie de tumors of een deel ervan te verwijderen. De chirurg kan de tumor verwijderen, maar ook wat normaal weefsel rond de tumor, om zich ervan te vergewissen dat hij alles verwijderd heeft.Chirurgie wordt meestal gecombineerd met chemotherapie of radiotherapie.

Als de kanker niet meer te behandelen is, kan palliatieve chirurgie een optie zijn. Zo’n operatie wordt dan uitgevoerd om de pijn van de terminale patiënt te verlichten.

Chemotherapie

Chemotherapie is de naam voor de behandeling van kanker met speciale medicijnen (cytostatica). Chemotherapie heeft een invloed op het hele lichaam en niet over maar één deel ervan. De behandeling heeft als doel de deling van de kankercellen, die erg snel groeien,  tegen te gaan. Maar naast de kankercellen  zijn er nog andere cellen in het menselijk lichaam die zich snel vermenigvuldigen. Denk aan onder meer de haarfollikels. Daardoor leidt chemotherapie ook tot bijwerkingen als haarverlies, misselijkheid, braken en zware vermoeidheid. Er bestaan verschillende soorten chemotherapieën, die ieder andere bijwerkingen hebben.

Chemotherapie kan gebruikt worden om de aanwezige kankercellen volledig te vernietigen, om te voorkomen dat de kanker zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam en palliatief, om de pijn van de patiënt te verlichten.

Chemotherapie wordt doorgaans intraveneus of in de vormen van pillen toegediend, maar kan ook op andere manieren gegeven worden. Chemotherapie wordt vaak gebruikt in combinatie met radiotherapie of chirurgie.

Radiotherapie

Bij radiotherapie wordt er gebruik gemaakt van ioniserende straling om de tumors te doen krimpen of kankercellen te elimineren. Door de bestraling wordt het DNA in de kankercel beschadigd, waardoor deze zich niet kunnen vermeerderen en afsterven. Net als bij kankerchirurgie gaat het hier om een lokale behandeling. Gezonde cellen die er in de buurt liggen, kunnen ook beschadigd geraken, maar deze zijn ertegen bestand en kunnen volledig herstellen. De bestraling zelf is pijnloos.

Bijwerkingen van de radiotherapie kunnen onder meer vermoeidheid en een verbrande huid zijn. Radiotherapie kan alleen toegepast worden, maar ook in combinatie met chemotherapie of chirurgie.

Immunotherapie

Een behandeling die minder vaak voorkomt, maar bij bepaalde kankers zeker aangewezen is. Immunotherapie betekent eigenlijk dat men met behulp van speciale medicijnen het immuunsysteem gaat versterken. Dit kan door het toedienen van eigen antilichamen en afweercellen, maar ook door het toedienen van antilichamen doe buiten het lichaam zijn aangemaakt, de zogenaamde monoklonale lichamen. Deze behandeling is nog volop in ontwikkeling, maar wordt al toegepast bij de behandeling van niercelkanker, sommige vormen van uitgezaaide borstkanker en sommige kankers van het lymfestelsel.

Hyperthermie

Kankercellen kunnen minder goed tegen een verhoogde temperatuur dan gewone cellen. Bepaalde kankercellen kunnen al afsterven bij een temperatuur van 40 à 45°C. Met behulp van microgolven of ultrasoon geluid kan men de temperatuur van de patiënt in de buurt van de kankercellen verhogen. Hypothermie wordt uitsluitend toegepast in combinatie met een andere behandelmethode als radio- of chemotherapie.