Leververvetting, een gevolg van obesitas
Een te vette lever ontstaat wanneer de cellen van de lever teveel vet in zich hebben opgenomen. Dit proces heet steatose. Het vet kan vanuit andere organen doorgegeven worden aan de lever maar het kan ook zijn dat de lever zelf zijn functionaliteit voor een deel verliest.
Oorzaken leververvetting
Een vervetting van de lever kan erg veel verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen alcoholmisbruik, obesitas of uithongering een oorzaak zijn. Daarnaast is het mogelijk dat diabetes, corticosteroïde of zelfs vergiftiging leiden tot een vervetting van de lever. Ook zwangere vrouwen kunnen bepaalde stoffen aanmaken die de levercellen vet maken.
Symptomen leververvetting
Patiënten hebben meestal geen last van de symptomen van de ziekte en zullen bijgevolg niets merken. Vaak wordt de ziekte toevallig ontdekt wanneer er een bloedonderzoek plaatsvindt.
Diagnose leververvetting
Iemand met leververvetting heeft een opgezwollen lever en toont verhoogde waardes enzymen bij een bloedtest. Een aantal wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat een vervette lever de grootste oorzaak is van de verhoging van enzymen in het bloed. Dit wordt bij een gewone bloedtest nagenoeg altijd onderzocht en daardoor kan de patiënt te weten komen of hij een gezwollen lever heeft.
Naast de bloedtest kan leververvetting ook waargenomen worden met een CT-scan. Er wordt voor de zekerheid een leverbiopsie gedaan. Bij dit onderzoek wordt een klein stukje weefsel van de lever genomen en dit wordt onderzocht in een labo.
Behandeling leververvetting
Wanneer er leververvetting wordt vastgesteld, gaat men meteen op zoek naar de oorzaak. Op basis hiervan wordt de behandeling opgesteld. In sommige gevallen, wanneer de vervetting niet heel erg is, is er geen behandeling nodig. Op dieet gaan of vet voedsel schrappen uit je eetgewoonten is niet altijd genoeg om leververvetting tegen te gaan. De twee hebben namelijk weinig met elkaar te maken.
Alcohol daarentegen is wel een belangrijke oorzaak van leververvetting. Stoppen met het drinken van alcohol of het verminderen van alcoholconsumptie kan wel helpen tegen leververvetting. Wanneer de patiënt diabetes heeft, kan het controleren van de suikerspiegel in het bloed leververvetting tegen gaan.
Vragen voor je arts
De volgende vragen kan je het best aan je arts stellen wanneer je leververvetting hebt of wanneer er vermoed wordt dat je leververvetting hebt.
- Wat is het resultaat van de bloedtest?
- Heeft het iets te maken met diabetes?
- Is er een andere medische oorzaak voor de leververvetting?
- Welke voedingsmiddelen kan je best laten?