Inspanningsastma

Bij sommige mensen lokken fysieke inspanningen astma uit. Inspanningsastma veroorzaakt zelden gevaarlijke aanvallen, maar is erg vervelend voor mensen die graag aan sport doen.

Symptomen inspanningsastma

Inspanningsastma treedt op na een zware inspanning die minstens 5 minuten volgehouden wordt. De klachten houden aan tot 10 à 15 minuten na de inspanning. In sommige gevallen treden de klachten pas uren na de training op.

De patiënt krijgt het dan enorm moeilijk om voldoende lucht in zijn longen te doen doordringen en zal hevig beginnen hoesten om lucht te krijgen.

Oorzaak inspanningsastma

Inspanningsastma komt vaker voor in droge, koude gebieden. De slijmvliezen koelen dan af en drogen uit, waardoor de luchtwegen extra prikkelbaar zijn. De gladde spiertjes rond de luchtwegen trekken dan samen en veroorzaken een astma-aanval. Het zou ook vaker voorkomen bij mensen die jarenlang allergisch geweest zijn. Het komt vooral voor bij kinderen op lagere schoolleeftijd.

Behandeling en preventie

Preventie is de beste behandeling. Dat wilt zeggen dat astmapatiënten fysieke inspanningen moeten vermijden, wel dat ze inspanningen in een koude of droge omgeving best vermijden. Houd altijd je noodmedicatie bij de hand. Warm goed op voor je zware oefeningen begint te doen.

Wie veel last heeft van inspanningsastma en toch graag aan sport wilt doen, kan kiezen voor bepaalde sporten die het risico op inspanningsastma beperken. Zo bijvoorbeeld zwemmen, want in het zwembad is het altijd warm en vochtig.