Behandeling astma

Astma genezen is zo goed als onmogelijk, maar als de diagnose gesteld is, kun je de ziekte wel onder controle krijgen met een goede behandeling ervan. Een astmabehandeling bestaat doorgaans uit twee luiken: controle van de omgevingsfactoren en medicatie. Controle van de omgevingsfactoren bestaat meestal uit het vermijden van de stoffen die allergieën oproepen.

De arts kan je bepaalde geneesmiddelen voorschrijven die ervoor zorgen dat de patiënt zo weinig mogelijk last heeft van de symptomen of aanvallen. De astmabehandeling zal verschillen van patiënt tot patiënt. Patiënten met een milde vorm hebben alleen medicijnen nodig als ze blootgesteld worden aan een van de risicofactoren of als ze een aanval voelen aankomen. Patiënten met een zwaardere vorm zullen doorgaans medicijnen innemen die de astma op lange termijn onder controle houden, in combinatie met medicijnen die in het geval van een astma-aanval genomen kunnen worden.

Medicijnen die ingezet worden tegen astma zijn onder meer:

  • Corticosteroïden (ontstekingsremmende medicijnen): verminderen de ontsteking van de luchtwegen. Ze zijn verkrijgbaar in pilvorm of in de vorm van een inhalator of ‘puffer’. Geïnhaleerde steroïden kennen minden bijwerkingen, daarom worden orale steroïden worden meestal aan de zwaardere patiënten gegeven.
  • Allergiemedicijnen: kunnen aanvallen helpen voorkomen, maar hebben geen nut als de patiënt al last heeft van een aanval.
  • Bronchodilatatoren: laten de astmasymptomen tijdelijk weggaan maar doen niets tegen de onderliggende ontsteking. Ze verwijden de luchtwegen en verbeteren zo de luchttoevoer. Zo nemen de klachten van benauwdheid af. Deze luchtwegverwijderaars zitten meestal in een ‘puffer’ of inhalator.
  • Immunotherapie maakt je lichaam ongevoelig voor de allergenen. De patiënt krijgt kleine dosissen van het allergeen toegediend en zal zo geleidelijk aan immuniteit opbouwen.