Hysterectomie
Hysterectomie is een ingrijpende operatie waarbij de baarmoeder wordt weggehaald. Na de operatie is het niet meer mogelijk om kinderen te krijgen. Als je nog niet in de menopauze zit voor de operatie, zal je na de operatie niet langer je maandstonden hebben.
Als de eierstokken worden weggehaald, zal je onafhankelijk van je leeftijd in ieder geval in de menopauze komen. Als minstens 1 van de 2 eierstokken behouden blijven is de kans groot dat je 5 jaar na de operatie in de menopauze komt.
In de meeste gevallen wordt de operatie uitgevoerd bij vrouwen tussen 40 en 50 jaar.
Waarom haalt men de baarmoeder weg?
Bij een behandeling van ziektes die te maken hebben met het vrouwelijk voortplantingssysteem kan de arts ervoor kiezen om de baarmoeder geheel of gedeeltelijk weg te laten nemen. De arts kan ervoor kiezen de baarmoeder wet te laten nemen als:
- De patiënt lijdt aan menorragie (pijnlijke en hevige maandstonden)
- De patiënt chronische heuppijn heeft
- De patiënt een goedaardige tumor heeft in de baarmoeder
- De patiënt een kwaadaardige kankertumor heeft in de baarmoeder of eierstokken.
Wat houdt de operatie in?
Afhankelijk van de reden van de operatie, en wat exact weggenomen moet worden, zal de arts kiezen voor een andere operatie.- Een ‘totale hysterectomie’ is de meest voorkomende operatie, waarbij baarmoeder en baarmoederhals worden weggenomen.
- Bij een ‘gedeeltelijke hysterectomie’ wordt de baarmoeder weggehaald, maar de baarmoederhals gehouden.
- Een ‘totale hysterectomie met bilaterale salpingo-oophorectomie’ houdt in dat zowel baarmoeder als baarmoederhals, eierstokken en eileider weggehaald worden.
- De ‘radicale hysterectomie’ is de meest ingrijpende operatie, waarbij baarmoeder, het omliggende weefsel, eileider, eierstokken, een deel van de vagina, lymfeklieren en vetweefsel worden weggehaald.
- Hij kan kiezen voor een ‘vaginale operatie’: door middel van een snee in de vagina de baarmoeder weghalen.
- Bij een ‘abdominale operatie’ zal de arts een snee in de buikstreek maken, om zo de baarmoeder te verwijderen.
- De minst ingrijpende is de ‘laparoscopische operatie’: door middel van verschillende kleine sneetjes in de buikstreek wordt de baarmoeder weggenomen.