Hoe gaat een hysterectomie in zijn werk?

Afhankelijk van de reden van de operatie, en de hoeveelheid van het weefsel dat weggehaald wordt, zal men kiezen voor een bepaalde operatietype. Er zijn 4 types van operatie:

  • Een ‘totale hysterectomie’. Dit is de meest voorkomende operatie, waarbij baarmoeder en baarmoederhals weggenomen worden. Zo is de kans zeer klein dat er kankercellen overblijven.
  • Een ‘gedeeltelijke hysterectomie’. De baarmoeder wordt weggehaald, maar de baarmoederhals wordt gehouden. Deze operatie wordt niet vaak uitgeoefend want de kans is groot dat er kankercellen achterblijven. Toch willen vrouwen vaak een deel van hun voortplantingsorgaan behouden. Belangrijk is dat je praat met je arts over de risico’s die een gedeeltelijke hysterectomie met zich meebrengt.
  • Een ‘totale hysterectomie met bilaterale salpingo-oophorectomie’. Hierbij worden baarmoeder, baarmoederhals, eileiders en eierstokken weggenomen. Deze operatie wordt voornamelijk uitgevoerd wanneer een hoog risico is voor eierstokkanker, bijvoorbeeld wanneer familieleden aan de ziekte lijden.
  • Een ‘radicale hysterectomie’. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd bij een kankerbehandeling.  Baarmoeder, het omliggende weefsel, eierstokken, eileider en een deel van de vagina, lymfeklieren en vetweefsel worden weggehaald.

Uitvoering van de operatie

Er zijn 3 mogelijke uitvoeringen bij het wegnemen van de baarmoeder:

  1. De ‘vaginale hysterectomie’.  Hierbij worden de baarmoeder en baarmoederhals weggenomen via een snee bovenaan de vagina. Eerst worden speciale instrumenten in de vagina aangebracht, waarna de baarmoeder en de ligamenten (die de baarmoeder op haar plaats houden) van elkaar worden gescheiden. Zo kan de baarmoeder en baarmoederhals weggenomen worden. Deze operatie duurt ongeveer een uur, en kan zowel onder gehele als lokale verdoving uitgevoerd worden. Het is een minder ingrijpende operatie dan de abdominale hysterectomie, waarbij men minder lang in het ziekenhuis moet verblijven, en sneller geneest.
  2. De ‘abdominale hysterectomie’. Via een snee in de buik wordt de baarmoeder weggehaald. De snee kan horizontaal zijn (ter hoogte van de bikinilijn) of vertikaal (van de navel tot de bikinilijn). Ook deze operatie duurt ongeveer een uur, maar moet wel onder gehele verdoving uitgevoerd worden. Het is een ingrijpendere operatie dan de vaginale hysterectomie. Daardoor kiest men enkel voor deze operatie als het kankergezwel groot is, of als men ook de eierstokken moet weghalen.
  3. De ‘laparoscopische hysterectomie’. Door middel van een kijkoperatie wordt de baarmoeder en baarmoederhals weggenomen. Een kleine buis met een telescoop (laparoscoop) en videocamera wordt via kleine sneetjes in het lichaam gebracht, zo krijgt men zicht op de organen. Deze operatie moet onder gehele verdoving uitgevoerd worden, maar is wel minder ingrijpend dan de vaginale en abdominale hysterectomie. Het risico van deze operatie is echter veel groter, doordat men gemakkelijk schade toebrengt aan de blaas en de urineleider, en interne bloedingen kan veroorzaken.