Waarom is een hysterectomie nodig?

Er zijn verschillende omstandigheden waarbij het wegnemen van de baarmoeder of een ‘hysterectomie’ aangeraden wordt. Ze worden hieronder weergegeven.

1. Pijnlijke en hevige maandstonden

Sommige vrouwen hebben last van erg pijnlijke maandstonden. Ze verliezen veel bloed, hebben maagpijn, menstruatiepijn (wordt ook wel dysmenorroe genoemd) en kunnen zelfs aan bloedarmoede lijden. Vaak komt dit doordat voor onduidelijke reden de hormonen uit evenwicht zijn. Voor een hysterectomie wordt echter enkel gekozen als andere behandelingen niet geholpen hebben, de hevige maandstonden invloed hebben op de levenskwaliteit van de vrouw, en de vrouw geen kinderen meer wilt.

2. Eileiderontsteking

EIeiderontsteking is een infectie van de eileiders. In een vroeg stadium kan deze infectie verholpen worden met antibiotica. De infectie breidt zich echter snel uit tot de eierstokken, eileiders en baarmoeder. Dit is erg pijnlijk voor de vrouw. De enige oplossing tegen een ernstigere vorm van eileiderontsteking is het weghalen van de oorzaak van de pijn: de baarmoeder, eileiders of eierstokken. Een hysterectomie zal echter enkel uitgevoerd worden als de pijn onhoudbaar is, en de vrouw geen kinderen meer wilt.

3. Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederweefsel (of ‘endometrium’) zich ook in andere delen van het lichaam nestelt. Meestal plaatst het zich op de voortplantingsorganen (eierstokken of eileiders), maar het kan zich ook plaatsen op de blaas en het ‘rectum’ (endeldarm). Net zoals het baarmoederweefsel zwellen deze cellen ook elke maand op, en worden ze daarna afgeworpen door het lichaam. Daardoor bloeden de cellen, wat zorgt voor pijn. Als alternatieve geneesmiddelen niet helpen, en de vrouw geen kinderen meer wilt, zal men opteren voor een hysterectomie.

4. Het doorzakken van de baarmoeder

Wanneer de ligamenten en het weefsel die de baarmoeder vasthouden zwakker worden kan de baarmoeder wegzakken van haar normale positie. Symptomen zijn rugpijn, moeilijkheid bij het urineren, en het zien en voelen van een knobbeltje in de vagina.

Het weefsel rond de baarmoeder kan zwakker worden door:

  • Een kind ter wereld te zetten
  • Het weefsel te strekken door zware dingen te heffen
  • Chronische hoest
  • Obesitas
  • Ouderdom

Een hysterectomie is de meest efficiënte oplossing wanneer de ligamenten en spieren rond de baarmoeder sterk zijn aangetast, en de vrouw geen kinderen meer wil.

5. Kanker

Bij baarmoederhalskanker, eierstokkanker, baarmoederkanker en eileiderkanker kan men kiezen om het aangetaste weefsel weg te nemen en een hysterectomie uit te voeren.