Herstellen na een hysterectomie

Na een hysterectomie is het normaal dat je moe bent en pijn voelt. De verpleegster zal hiervoor een pijnstiller geven. Als je je misselijk voelt door de anesthesie zal de verpleegster ook hiervoor een medicijn geven.

Om urine uit de blaas te drijven kan het zijn dat de arts een buisje geplaatst heeft. Bij abdominale hysterectomie kan dit buisje ook gebruikt worden om het bloed onder de wond weg te drijven. Meestal blijft zo een buisje 1 tot 2 dagen zitten.

Na de operatie heeft men een verband geplaatst op de wonden. Bij een vaginale hysterectomie wordt een gaasverband aangebracht in de vagina. Dit is om het risico op bloedingen te doen dalen. Dit is niet comfortabel, maar blijft meestal maar 24 uur zitten.

Na een paar dagen is het belangrijk dat je gaat wandelen. Zo kan je de vorming van bloedklonters tegengaan. Als de buisjes weg zijn, kan je terug normaal urineren. De draadjes van de wonden worden meestal weggenomen na 5 tot 7 dagen.

Herstellen

Afhankelijk van je leeftijd en je gezondheid zal je hersteltijd minder lang zijn. Bij een vaginale hysterectomie duurt het herstellen meestal 1 tot 4 dagen, bij een abdominale hysterectomie 2 tot 5 dagen. De laparoscopische hysterectomie heeft het minste hersteltijd nodig, doordat het de minst ingrijpende operatie is.

Volledig herstellen van een hysterectomie duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Belangrijk in die periode is tijd te geven aan de spieren en weefsel om te genezen.

Wat na de operatie?

Afhankelijk van je job zal je al dan niet snel na de operatie kunnen gaan werken. Als je niets moet heffen zal je al na 4 tot 8 weken terug op de werkvloer beschikbaar kunnen zijn.

Autorijden wordt niet aangeraden als je door je wonden geen noodstop kunt maken. Als je je oncomfortabel voelt met de gordel kan je ook beter de auto aan de kant laten staan.

Na de operatie geeft de arts je informatie over wat je al dan niet mag doen na de operatie. Het is aangewezen om te gaan wandelen om de vorming van bloedklonters tegen te gaan. Ook zwemmen kan helpen, maar dat mag pas zodra de wonden genezen zijn.

Het is normaal dat je libido gedaald is na de operatie. Dit komt terug gewoon zodra je genezen bent. Toch is het niet aangewezen seks te hebben voordat de vaginale afscheiding gestopt is, of als je je er niet oké bij voelt. Je moet minstens 6 weken wachten om seksueel contact te hebben.

Na de operatie is contraceptie niet langer nodig om zwangerschap tegen te gaan. Toch moeten steeds condooms gebruikt worden om het overbrengen van SOA’s tegen te gaan.