Enkele schoonheidsmythes gewikt en gewogen

Hier vind je een overzicht van schoonheidsmythes die al jaren de ronde doen. Bevatten ze enige waarheid of niet?

Van gekruiste benen krijg je spataders

Wees gerust, van met je benen gekruist te zitten, krijg je geen spataders. Spataders komen eerder voor bij mensen die een genetische aanleg hebben of veel moeten rechtstaan. Het vasculair netwerk moet extra hard werken om het bloed van je benen naar je hart te pompen wanneer je rechtstaat. Wanneer de kleppen, die er voor zorgen dat bloed in één richting stroomt, niet goed werken, ontstaat er een ophoping van bloed, waardoor je lelijke aders krijgt. Omdat een zwangerschap en trauma’s het vasculair systeem sneller doen werken, kan je ook zo spataders krijgen.

Je kunt verlost geraken van cellulitis

Ondanks het feit dat vrouwen blijven proberen, kan je cellulitis niet permanent verwijderen, ook niet met een liposuctie. Cellulitis ontstaat doordat vet uit de vetlaag in het bindweefsel terechtkomt. Dat weefsel duwt het vet omhoog, waardoor de zogenaamde sinaasappelhuid ontstaat. In de meeste gevallen is cellulitis genetisch bepaald en doet het er niet helemaal niet toe of je nu dik of dun bent. Door gebruik te maken van een verstevigende crème kan je de huid wel tijdelijk gaver maken. Zo ’n crème bevat vaak cafeïne die de huid steviger en gladder maakt. Met een zelfbruiner kan je sporen van cellulitis ook wel wat camoufleren. 

Na het scheren komen haren donkerder en dikker terug

Fout! Haar dat niet afgeknipt is, groeit op een punt. Het is het breedst aan de basis en smalst bovenaan. Wanneer je haar scheert, knip je het af aan de basis. Het breedste gedeelte groeit dan en zo lijkt het haar dikker. Scheren verandert de breedte, dichtheid of kleur van het haar dus niet. 

Door ’s nachts vaseline op je gezicht te smeren voorkom je rimpels

Vaseline is de sterkste moisturizer die er is. Het laat oliën binnendringen in de huid en voorkomt dat die uitdroogt. Wanneer huid ouder wordt, verliest ze haar vochtigheid, waardoor die ouder lijkt. Door Vaseline te gebruiken lijken rimpels minder zichtbaar, maar het verouderen van de huid wordt zo niet tegengegaan. Alleen een crème met een actief bestanddeel, waarvan de werking bewezen is, kan dat tegengaan. 

Wie altijd nagellak draagt, krijgt gele nagels

Juist, maar je het is ook mogelijk dat je veel nagellak gebruikt zonder dat je nagels verkleuren. Omdat nagels poreus zijn, absorberen ze pigmenten uit de lak. Donkere kleuren hebben meer pigment en laten dus ook sneller vlekken achter. De oplossing om dit te voorkomen is eerst een basislaagje aan te brengen, waardoor het absorberen van pigmenten voorkomen wordt. 

Je kunt je huidporiën verkleinen door eiwitten te gebruikeb

Klopt gedeeltelijk. Eigenlijk is het onmogelijk om poriën te versmallen, maar door eiwitten te gebruiken, kan je dat wel tijdelijk doen. Eiwitten spannen de huid op, waardoor de poriën kleiner lijken.

Als je wax gebruikt om haar te verwijderen, komen er minder terug

Deze mythe wordt waarheid wanneer je de wax enkele decennia gebruikt. Wax rukt het haar uit de haarzakjes. Een herhaalde beschadiging daarvan kan er voor zorgen dat daar geen haar meer uit groeit. 

Je krijgt rimpels van in je ogen te wrijven

Je zult geen rimpels overhouden omdat je je eens in de ogen wrijft wanneer je moe bent, maar zwaartekracht en herhaaldelijke bewegingen zoals lachen en het fronsen van het voorhoofd kunnen rimpels veroorzaken. 

Striemen kan je voorkomen door cacaoboter of olijfolie te gebruiken

Striemen worden veroorzaakt wanneer de huid op korte tijd uitzet, zoals bij een zwangerschap. Soms licht een genetische aanleg ook aan de basis van striemen. Omdat striemen ontstaan onder de bovenste huidlaag zijn olijfolie en cacaoboter bijgevolg niet in staat om striemen te voorkomen. 

Door je haar 100 keer per dag te borstelen zal het glanzen 

Door je haar heel veel te borstelen doe je meer kwaad dan goed omdat het na verloop van tijd breekt. Maar af en toe een beetje borstelen zal je haar doen glanzen omdat je op die manier de natuurlijke hoofdvetten verspreidt, waardoor het haar meer zal glanzen. Belangrijker is dat je door je haar licht te borstelen onzuiverheden verwijdert en zorgt voor een betere bloeddoorstroming in de hoofdhuid. 

In de zon liggen of tandpasta op je huid smeren helpt tegen puistjes

Dit klopt, maar beide zijn niet aan te raden. Een lichtstraal stimuleert chemicaliën die acne voorkomen. Het is echter niet verstandig om overvloedig te zonnen omdat je dan het risico loopt op een tegengesteld effect. Je huid zal namelijk uitdrogen, waardoor je lichaam olie zal produceren en je dus puistjes zal ontwikkelen. Bovendien moet je ook rekening houden met andere nadelige effecten van te veel zonnen, zoals een verhoogd risico op huidkanker. Tandpasta bevat meestal munt, die de huid doet uitdrogen, maar ook chemische stoffen die schadelijk zijn voor je huid. 

Door op je rug of op een satijnen kussen te slapen, kan je je gezicht rimpelvrij houden

Hierin schuilt een beetje waarheid; maar deze uitspraak kan zeker niet veralgemeend worden. Wanneer je veroudert, verzwakken de elastische vezels in je huid, dus wanneer je je hoofd op een kussen legt, zet je deze vezels enkele uren onder druk. Wanneer je steeds op dezelfde kant van je gezicht slaapt, zal die kant na verloop van tijd meer rimpels vertonen, maar het verschil zal echter zeer klein zijn.

Door je haar met bier te spoelen, krijg je dikker haar

Dit is waar. Door je haar met bier te spoelen zullen je haarvezels meer volumineus zijn. Omdat een biergeur doorgaans niet in goede aarde valt, kan je ook shampoo met hopextracten kopen. 

Mayonaise geeft je haar meer glans

Mee eens! Mayonaise is gemaakt op basis van olie en laat het haar dus glanzen. Maar om een knoeiboel te voorkomen, doe je er goed aan om onderstaande techniek te proberen: 

  • Mix een potje mayonaise met een theelepel vanille-extract en smeer het goedje op ongewassen, droog haar.
  • Wind een warme handdoek rond je hoofd en laat die een twintigtal minuten zitten zodat de mayonaise beter kan doordringen.
  • Stap in de douche, neem een beetje shampoo en masseer enkele minuten in.
  • Spoel met koel water en je haar zal er glanzend uitzien en zijdezacht aanvoelen.

Trek geen grijs haar uit want er komen er tien voor in de plaats

Onzin? Hoe kan je immers 10 nieuwe haarzakjes krijgen omdat je er uit één een haar trekt. 

Haar groeit sneller in de zomer dan in de winter

In studies is bewezen een baard sneller groeit in de zomer. Vrouwen hebben vaak de indruk dat het haar op hun hoofd ook sneller groeit in de zomer. Maar het enige wat bewezen is voor vrouwen is dat hun haar door een versnelde werking van de hormonen sneller groeit tijdens de zwangerschap.

Water drinken voorkomt dat je huid uitdroogt 

Dit is een van de grootste mythes. Niet water maar olie houdt je huid vochtig. Natuurlijk is het zo dat het drinken van water belangrijk is voor de goede werking van organen, maar voor je huid heeft het weinig effect.