Energiek en slank met het zonedieet

Je wilt je niet alleen goed in je vel voelen, maar ook gezond. Een streefgewicht halen is niet zozeer aan jou besteed, een beperkte hoeveelheid vet daarentegen wel. Met het zone dieet zal je niet alleen een paar kilootjes verliezen, je zal je ook steeds energiek en gezond voelen!

De basis

Barry Sears ontwikkelde dit dieet na onderzocht te hebben wat de precieze rol van vetten is in de ontwikkeling van hartziekten. Dit verklaart ook meteen waarom dit dieet zich niet volledig toespitst op kilo’s verliezen, maar wel op het verkrijgen van een gezond vetgehalte. Om dit ideale vetgehalte te bereiken dienen maar twee soorten voeding gebruikt te worden: proteïnen en natuurlijke koolhydraten. De bedoeling is om tussen de 1100 en 1700 calorieën per dag te consumeren door de verhouding tussen de hoeveelheden koolhydraten, proteïnen en vet op 40:30:30 te houden. Wanneer je deze balans bereikt ben je 'in de zone': je bent fit en aan energie zal je geen tekort hebben!

De praktijk

15% lichaamsvet voor vrouwen en 22% lichaamsvet voor mannen, dat is het doel van het dieet. Hoeveel je mag eten wordt berekend op basis van je behoefte aan proteïnen. Deze proteïnebehoefte is afhankelijk van je lengte, gewicht, heup- en taille-omtrek  en je lichaamsbeweging.

'Goede' proteïnen vind je terug in magere kip, kalkoen en ander gevogelte, zeevruchten, eiwitten en magere melkproducten. In groenten, fruit, gerst en haver vind je dan weer de nodige koolhydraten terug. Als vet wordt olijfolie aangeraden. Verder zijn rood vlees, wit brood, koffie, alcohol en zelfs fruit zoals bananen, mango, rozijnen en papaya absoluut verboden.

Voor- en nadelen

Een groot nadeel is dat het dieet wat weinig essentiële voedingsstoffen bevat. Voedingssupplementen zoals Omega 3-visolie zijn dus aangeraden. Verder is het dieet ook redelijk ingewikkeld om te volgen, hoofdzakelijk door de strikte verhouding tussen koolhydraten, proteïnen en vet. Daarnaast is lichaamsbeweging een onmisbaar ingrediënt in dit dieet, door enkel en alleen op je eten te letten zal het effect dus niet optimaal zijn. Je metabolisme zal getraind worden, wat in het algemeen een gunstige invloed zal hebben op je gezondheid. Als laatste voordeel kan het verkleinen van het risico op hart- en vaatziekten, depressies en diabetes vermeld worden.

Lees meer over: afslanken , afvallen , dieet , diëten , vermageren , zonedieet